KVALIFIKACIJE ZA EURO 2016

Zmajevi protiv Belgije, Hrvati u grupi 'smrti', balkanski 'rat' Srbije i Albanije

Arhiva23.02.14, 13:26h

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za 15. Evropsko prvenstvo „Francuska 2016“ igrat će u grupi „B“ protiv Belgije, Izraela, Velsa, Kipra i Andore, odlučeno je današnjim žrijebom u Nici

Zmajevi/Foto:AAFudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za 15. Evropsko prvenstvo „Francuska 2016“ igrat će u grupi „B“ protiv Belgije, Izraela, Velsa, Kipra i Andore, odlučeno je današnjim žrijebom u Nici, javlja Anadolu Agency (AA).

Selekcija Srbija će u grupi „I“ za bodove igrati sa Portugalom, Danskom, Armenijom i Albanijom, dok je žrijeb donio izuzetno težak zadatak Hrvatskoj, koja će u grupi „H“ snage odmjeriti sa Italijom, Norveškom, Bugarskom, Azerbejdžanom i Maltom.  

Crnogorci će se za plasman na EURO 2016 u grupi „G“ boriti protiv Rusije, Švedske, Austrije, Moldavije i Lihtenštajna. Slovenija je svrstana u grupu „E“ (Engleska, Švicarska, Estonija, Litvanija i San Marino), a Makedonija u grupu „C“ sa Španijom, Ukrajinom, Slovačkom, Bjelorusijom i Luksemburgom.  

Po prvi put u jednu od kvalifikacionih grupa svrstana je i zemlja domaćin prvenstva. Ipak, Francuska će igrati samo prijateljske utakmice u grupi „I“ sa pet selekcija, jer su kao organizatori takmičenja direktno izborili plasman na EP.

Kvalifikacija će početi 7. septembra ove godine, a takmičenje po grupama završit će 13. oktobra 2015. Plasman na EURO 2016 izborit će prvoplasirani i drugoplasirani, kao i najbolji trećeplasirani iz devet grupa. Preostalih osam trećeplasiranih iz grupa će u baraž zakazan za novembar 2015. godine, nakon kojeg će biti poznato kojih će još četiri selekcije igrati na EP.

Žrijeb grupa za šampionat u Francuskoj održat će se u Parizu 12. decembra iduće godine sa početkom u 18 sati. Na idućem EP po prvi put nastupit će 24 reprezentacije, najviše u historiji.

EURO u Francuskoj održat će od 10. juna do 10. jula 2016. godine u devet gradova, Bordou, Lensu, Lilu, Lionu, Marseju, Nici, Parizu, Sent-Etienu i Tuluzu. Na završnom turniru odigrat će se 51 utakmica nakon kojih ćemo saznati ko je novi prvak Evrope, piše Anadolu Agency.

GRUPA „A“
Holandija
Češka Republika
Turska
Latvija
Island
Kazahstan
GRUPA „B“
Bosna i Hercegovina
Belgija
Izrael
Vels
Kipar
Andora
GRUPA „C“
Španija
Ukrajina
Slovačka
Bjelorusija
Makedonija
Luksemburg
GRUPA „D“
Njemačka
Irska
Poljska
Škotska
Gruzija
Gibraltar
GRUPA „E“
Engleska
Švicarska
Slovenija
Estonija
Litvanija
San Marino
GRUPA „F“
Grčka
Mađarska
Rumunija
Finska
Sjeverna Irska
Farska Ostrva
GRUPA „G“
Rusija
Švedska
Austrija
Crna Gora
Moldavija
Lihtenštajn
GRUPA „H“
Italija
Hrvatska
Norveška
Bugarska
Azerbejdžan
Malta
GRUPA „I“
Portugal
Danska
Srbija
Armenija
Albanija
(Francuska)



(Anadolija/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook