BILJANA SRBLJANOVIĆ NAKON PREMIJERE PREDSTAVE 'PRINCIP - MALI MI JE OVAJ GROB'

Mlada Bosna je bila pokret ljevičarskih anarhista, koji su željeli da oslobode južnoslovenske zemlje. Da sam živela u to vreme, bila bih jedna od njih!

Arhiva18.10.13, 08:20h

Svako zna da nisu hici u Sarajevu, već mnogobrojni interesi moći vodili ka ratu, a atentat je bio samo dobrodošao povod, podvukla je Biljana Srbljanović

Biljana Srbljanović
Dramski pisac Biljana Srbljanović izjavila je u Beču da je “Mlada Bosna” bila pokret ljevičarskih anarhista, koji su željeli da oslobode južnoslovenske zemlje od habzburške vladavine i zalagali se za emancipaciju žena.

"Da sam živela u to vreme, bila bih jedna od njih", rekla je proslavljena književnica.

U bečkom pozorištu Schauspielhaus u srijedu uveče premijerno je izvedena predstava “Princip - Mali mi je ovaj grob”, koju je napisala Biljana Srbljanović, a režirao Mihal Zadara.

- U stvari ja se ne interesujem posebno za istoriju. Mene više zanima sadašnjost i živim za ovaj trenutak. Prilikom pretrage arhive za ovaj komad tražila sam zbog toga veze sa današnjim društvom i pronašla ih u pokretu ‘Mlada Bosna’ - objasnila je Srbljanović bečkom dnevniku “Wiener zeitung”.

Ona je odbacila kritike iz Srbije da je navodno pripisala krivicu za izbijanje Prvog svjetskog rata Srbima, rekavši da je to “potpuna glupost”, prenosi Blic.rs.
 
- Svako zna da nisu hici u Sarajevu, već mnogobrojni interesi moći vodili ka ratu, a atentat je bio samo dobrodošao povod - podvukla je Biljana Srbljanović.

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook