POŠTUJ ZAKON ILI PLAĆAJ KAZNE

AMUS i ugostitelji RS-a dogovorili plaćanje autorskih prava za puštanje muzike u kafanama i restoranima... Na redu je Federacija!

Arhiva12.02.14, 15:58h

Asocijacija kompozitora i muzičkog stvaralaca AMUS i Udruženje radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS su na sastanku održanom u Banjauci razmotrili provedbu Zakona a kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava, odnosno naknade za korištenje muzike u ugostiteljskim objektima

kafanaAsocijacija kompozitora i muzičkog stvaralaca AMUS i Udruženje radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS su na sastanku održanom u Banjauci razmotrili provedbu Zakona a kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava, odnosno naknade za korištenje muzike u ugostiteljskim objektima. Udruženje radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS je predstavljao predsjednik Željko Tatić, a AMUS generalni direktor Mirza Hajrić, član Upravnog odbora Igor Vukojević i šef odjela za javnu izvedbu Igor Kučinović.

Sagovornici su se složili da je plaćanje naknade za korištenje muzike u ugostiteljskim objektima zakonska obaveza prema važećoj Tarifi objavljenoj u „Službenom glasniku“ 63/10,koja je urađena prema zakonskoj odredbi o usaglašavanju tarifa u susjednim zemljama (Srbija i Hrvatska), te kao takva obavezujuća za sve ugostiteljske objekte.

Predstavnici AMUS-a su uvažili argumente predsjednika Tatića s obzirom na trenutnu tešku ekonomsku situaciju i na njegovu inicijativu su prezentiralii potvrdili popuste na Tarifu na koje se AMUS obavezao. U nekim kategorijama ti popusti na plaćanje naknade za legalno korištenje muzike u ugostiteljskim objektima se kreću i do 70% od važeće Tarife.

Sagovornici su također uputili apel Inspekcijama nadležnim za nadzor rada ugostiteljskih objekata u RS, da, ukoliko je moguće, u prvoj godini provedbe obaveza koje proističu iz Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava djeluju preventivno i upozore vlasnike ugostiteljsko-turističkih objekata na obavezu sklapanja ugovora sa AMUS-om za korištenje muzike u javnom prostoru, te da im se da određeni rok za potpisivanje obavezujućeg ugovora umjesto kazni.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAFIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook