PODIJELI NA:

15.10.19, 16:27h

Filmsko blago BiH: Stojan Mutikaša

 

Socijalna melodrama „Stojan Mutikaša“ (1954) jedan je pionirskih igranih filmova nastalih u BiH nakon Drugog svjetskog rata.  Film je režirao hrvatski reditelj rođen u Bijeljini Fedor Handžeković, koji je prije toga za zagrebački „Jadran film“  snimio „Bakonju Fra Brne“ (1951), po istoimenom romanu Sime Matavulja.  To djelo je, iako kritizirano od strane Katoličke crkve zbog prikaza svečeničkog reda u filmu, doživjelo uspjeh i to mu je bila dobra preporuka da u Bosni snima svoj naredni film.  Inače, filmska kritika Hadžekovićevim  smatra njegov treći igrani film  - „Svoga tijela gospodar“ (1957), socijalnu dramu sa elementima horora, nastalom po istoimenoj pripovjetki književnog klasika Slavka Kolara.


„Stojan Mutikaša“ nastao je po romanu Svetozara Ćorovića,  bosansko-hercegovačkog pisca koji se smatra značajnim autorom tzv. pripovjedačke bh. proze,  uz snažno prisustvo socijalnih i melodramatskih tema i motiva u njegovim djelima.  Kasnije će po ovom romanu ali i drugim djelima ovoga autora snimati i  uspješna tv serija „Porobžije“ (1977) u režiji Aleksandra Jevđevića.


Priča romana i filma je sljedeća: Mladi Stojan dolazi u Mostar, spreman pod svaku cijenu uspjeti u svojoj žarkoj namjeri da se obogati. On postaje kalfa kod gazda Sime, čija se supruga Anđa zagleda u njega. Kad gazda umre, Stojan preuzima dućan i budući da se služi lihvarskim metodama pokojnika, brzo postaje ozloglašen. Stojan je nekoć volio mladu Rosu, ali ju je napustio zbog Anđe.


U film su glavne uloge odigrali beogradski glumci Dušan Janićijević i Mira Stupica, dok su  značajne role imali bh. glumci Salko Repak, Sutka Ridžešić, Safet Pašalić, Fahro Konjhodžić i drugi.
Film je kod publike doživio uspjeh, o čemu su svjedočile i nagrade publike (stručni žiri ni tada ni postojao) na prvom  Pulskom filmskom festivalu 1954, gdje su film i reditelj dobili drugu nagradu, a Janićijević prvu.


Film gledan iz današnje parspektive doima socrealistički, ali i, upravo zbog književnog predloška i solidnog rediteljskog znanja Handžekovića, čvrst u naraciji i glumačkoj igri, dok je posebna vrijednost filma autentične mostarske čaršije u kojima je sniman film.


(FCS.ba)

 



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!