PODIJELI NA:

14.11.15, 04:24h

PRINC TAME / CTV FILM DANA

Mračna tajna je čuvana u podrumu napuštene crkve u Los Angeles-u mnogo godina. Nakon smrti sveštenika, koji je bio pripadnik tajanstvene sekte, drugi sveštenik (Donald Pleasence) otvara vrata podruma i otkriva bačvu koja sadrži zelenu tekućinu. Sveštenik kontaktira svog starog poznanika, profesora kvantne fizike, Birack-a (Victor Wong) da istraži tu misteriju. Zajedno sa grupom svojih studenata otkriva da se tu krije zlo koje nisu mogli ni naslutiti…

 

John Carpenter je američki filmski redatelj, scenarista, producent i kompozitor filmske muzike. Iako se bavio brojnim filmskim žanrovima, najčešće se veže za horore i filmove naučne fantastike 1970-ih i 80-ih godina. Njegovi najistaknutiji filmovi su “Noć vještica” (1978), “Bijeg iz New Yorka” (1981) iČovjek koji je pao sa zvijezde” (1984).  Na mnoge Carpenterove filmove 70-ih i 80-ih godina se gleda kao na kultne klasike a on je priznat kao utjecajan redatelj.  Njegovi filmovi odlikuju minimalističkom upotrebom rasvjete, fotografije, statične kamere, kao i karakterističnim muzičkim uredcima koje je često lično komponovao.
 

HororPrinc tame” , objavljen 1987. godine,  je drugi dio onoga što je redatelj John Carpenter nazvao svojom “Apokaliptičnom trilogijom” , koja počinje sa filmom “Stvor” iz 1982. a završava filmom “U raljama ludila” iz 1995. godine.  Iako ova tri filma imaju različite priče i nisu baš tako direktno povezani, sva tri se bave temom prijetnje koja će da uništi čovječanstvo ako se o tome ne bude vodilo računa.
 

Film je sniman u Los Angeles-u u Kaliforniji svega 30 dana. Carpenter je inspiraciju pronašao istražujući teorijsku fiziku i atomsku teoriju. U filmu se pojavljuje i poznati američki rock muzičar Alice Cooper u ulozi beskućnika.
 

1988. godine film je nominovan za nagradu Saturn za najbolju muziku, koju dodjeljuje Akademija naučne fantastike, fantastike i horor filma, i osvojio nagradu filmske kritike na Filmskom festivalu fantastike u Avoriaz-u.

 

CTV, prvi filmski TV kanal iz BiH, možete gledati na kablovskim i IPTV platformama HS, Moja TV, Super TV. Tražite i od vašeg operatera da vam omogući gledanje CTV!

 



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!