HOROR U GRADSKIM VRTIĆIMA, SIGURNOST DJECE UGROŽENA

Psi lutalice opsjedaju sarajevske vrtiće, a u dvorištu se nakotila štenad!

Arhiva14.07.13, 09:45h

Pomoćnica direktorice JU Djeca Sarajeva Alma Đulić kazala je Agenciji FENA da osoblje vrtića o tome redovno obavještava nadležne policijske uprave, ali da osim sporadičnog interveniranja nema adekvatnog rješenja tog problema

psi lutalice na sarajevskim ulicamaSigurnost djece u dvorištu i igralištima određenog broja vrtića na području Kantona Sarajevo narušava se zbog velikog broja pasa lutalica, kao i prisustva osoba koje u kasnim večernjim satima ostavljaju velike količine smeća i demoliraju mobilijar.

Pomoćnica direktorice JU Djeca Sarajeva Alma Đulić kazala je Agenciji FENA da osoblje vrtića o tome redovno obavještava nadležne policijske uprave, ali da osim sporadičnog interveniranja nema adekvatnog rješenja tog problema.

- Konstatira se problem, policijski službenici porazgovaraju sa osobljem vrtića, osigura se nadzor objekta nekoliko dana. Mi imamo problem, ali adekvatnog rješenja nema te je neophodan angažman svih subjekata lokalne zajednice - kazala je ona.

Precizirala je da su se u nekim od vrtića i nastanila štenad, te da su o tome obavijestili azile za životinje ali bez konkretnih rezultata.

Đulić ističe da su dvorišta nekih od vrtića, nakon 17 sati kad se objekt zatvara, pogodan prostor za neprimjereno ponašanje, a nerijetko pronalaze i otpad koji ostaje od neprimjerenih radnji.

- Zbog svega toga djeca nisu sigurna kad izađu sa odgajateljicama u dvorište vrtića - kaže Đulić.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova KS navode da policijski službenici Uprave policije tog ministarstva, svakodnevno, a u skladu sa raspoloživim kapacitetima, vrše obilazak svih vrtića koji se nalaze na području Kantona Sarajevo.

- Shodno tome, u proteklih šest mjeseci policijski službenici su izdali sedam prekršajnih naloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira KS, dok je u istom periodu upozoren veći broj osoba koje su zatečena u neposrednoj blizini navedenih objekata - navode Feni iz Ministarstva.

Ističu da je pojava pasa lutalica prisutna na području cijelog Kantona Sarajevo, pa tako i oko vrtića, te preciziraju „da je njihovo uklanjanje s ulica u isključivoj nadležnosti Veterinarske inspekcije Kantona Sarajevo i azila u Prači“.

- S ciljem stvaranja povoljnog sigurnosnog ambijenta u i oko objekata koje koriste svi vrtići na području Kantona Sarajevo, policijski službenici Ministarstva će u suradnji sa osobljem vrtića u narednom periodu nastaviti da vrše stalni obilazak i opservaciju pomenutih objekata da bi osigurali bezbjedan boravak djece i uposlenika vrtića - navode iz Ministarstva.

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook