BRITANSKI LIST 'THE NEW STATESMAN' O GLAVNOM GRADU BIH

Šarmantno i lijepo Sarajevo od dvije imperije i četiri religije do međunarodnog cirkusa

Arhiva04.05.13, 13:22h

U autorskom tekstu britanskog magazina “The NewStatesman” Felix Martin podsjeća na savjet Davida Owena koji je na samom početku rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine stanovnicima opkoljenog Sarajeva poručio da "ne smiju živjeti u snovima"

Subotnja gužva u Sarajevu

Ugledni britanski magazin “The NewStatesman” u svome posljednjem broju donosi priču o Sarajevu kao gradu koji je preživio opsadu "snivajući svoje snove".

U autorskom tekstu Felix Martin podsjeća na savjet Davida Owena koji je na samom početku rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine stanovnicima opkoljenog Sarajeva poručio da "ne smiju živjeti u snovima".

"Ne smijete vjerovati da će vas spasiti vanjski svijet. Nemojte se zavaravati da stvarno postoji nešto što se zove međunarodna zajednica koja će vam osigurati ljudska prava", kazao je tada Lord Owen.

Međutim, Martin napominje da se svaki put kada posjeti Sarajevo sjeti "jezivog upozorenja lorda Owena ali i Sarajlija koji su ga odbili poslušati", ocjenjujući kako taj grad ima mnoge lekcije iz kojih svijet može mnogo naučiti.

rat u sarajevu

Tri faze grada od rata do danas

U tekstu se navode tri faze kroz koje je glavni grad BiH prošao od početka agresije do danas.

"Prva faza je ona u ratu kada je Sarajevo bilo pod granatama, u gladi i nemilosrednoj hajci od zle i dobro opremljene vojske koja je opkolila grad. Vanjski svijet je odugovlačio, dok je u gradu ubijeno 11.500 civila", navodi se u The NewStatesmanu.

U tekstu se napominje da svako ko poznaje Sarajevo ima neku priču koja govori o "njegovom duhu grada otpora".

"Moja najdraža priča je ona od moga prijatelja Harisa Pašovića koji je u jeku rata organizirao međunarodni filmski festival. Međutim, tada mu je jedan zvaničnik UN-a kazao da je lud, jer organizuje festival usred rata, na što mu je Pašović kazao da su 'ludi oni ljudi na brdima koji ratuju dok se u gradu održava filmski festival'", prisjetio se autor teksta.

Druga faza je započela okončanjem rata potpisivanjem Djetonskog mirovnog sporazuma 1995. godine kada u grad dolaze mnogi evropski zvaničnici.

"Generacija Evropljana je stigla u Sarajevo kako bi njegove stanovnike podučila najboljim praksama u oblasti dobrog upravljanja, ekonomskog razvoja i ljudskih prava. Rezultati su uglavnom bili lakrdija", navodi se u tekstu The NewStatesmana.

Ovaj magazin navodi kako je međunarodna zajednica u BiH samo dodatno pogoršala stanje.

"Dobili su čak i dobronamjernog diktatora, odnosno Visokog predstavnika, koji je zamijenio Tita. Sarajevo je pokazalo kako kontraproduktivan može biti pokušaj da se fomirara vlast kojom upravljaju liberalni imperijalisti", kaže se u tekstu.

'Partija rada' je u Sarajevu izvela akciju 'Valter'

Međunarodni cirkus još uvijek traje

Britanski magazin ocjenjuje kako se BiH i Sarajevo danas nalaze u teškoj političkoj i društvenoj krizi:

"Međunarodni cirkus se nastavlja i danas. To je šarmantan i lijep grad, obiluje kulturnim blagom i ostavštinom dvije velike imperije i četiri velike religije, ali nije više mjesto koje može slati lekcije drugima u svijetu."

Ocjenjuje se kako tranzicija iz komunizma u demokratiju nije donijela značajne rezultate za većinu bh. građana.

"Tranzicija u BiH se pokazala kao nakaradna kombinacija oligarha koji hrle za bogatstvom rašćupane i demotivirane države", piše ugledni britanski sedmičnjak.

Međutim, na kraju autor teksta podsjeća kako su "srećom stanovnici grada Sarajeva nekada davno naučili da ignorišu neumjesna upozorenja o snivanju snova".

(DEPO/BLIN/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook