ŽELJKA CVIJANOVIĆ

RS je talac Federacije BiH, o provođenju presude 'Sejdić-Finci' trebali smo se dogovoriti prije mnogo vremena

Arhiva11.04.13, 17:43h

Smatra da je RS uz sve poduzete radnje koje se odnose na integracije u EU, svojevrsni talac nedogovaranja u Federaciji BiH

Željka CvijanovićO stvarima poput impementacije presude Sejdić-Finci smo trebali da se dogovorimo prije mnogo vremena, kazala je nakon sastanka s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fueleom, članica glavnog odbora SNSD-a Željka Cvijanović.

U RS-u i SNSD-u, istakla je, postoji potpuna opredjeljenost za rad na evropskim pitanjima.

- To smo dokazali tokom niza godina baveći se stvarima koje se direktno odnose na evropske integracije. Presuda Sejdić- Finci je formalna prepreka bez koje ne možemo dalje - istakla je.

Ona smatra da provedba presude Sejdić-Finci treba biti rješavana uporedo s mehanizmom koordinacije, jer nakon otklanjanja formalnog nedostatka ostaje pitanje ispravnog kretanja prema Evropi.

- Žao mi je što je slučaj Sejdić-Finci postao predmet zloupotrebe. Nadam se da će biti prevaziđen takav način te da ćemo se vratiti svi zajedno u političku arenu i definisati konačno rješenje - dodala je.

Smatra da je RS uz sve poduzete radnje koje se odnose na integracije u EU, svojevrsni talac nedogovaranja u Federaciji BiH.

- Ne razumijem zašto smo danas u ovakvoj poziciji kada smo u Briselu postigli određeni nivo saglasnosti. Prosto je obeshrabrujuće i iznenađujuće da su učesnici briselskog sastanka počeli interpretirati stvari na drugačiji način - zaključila je Cvijanović.

(FENA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook