ZORAN MILANOVIĆ

Ne prodajem hrvatski teritorij!

Arhiva31.07.12, 20:57h

Niti je Franjo Tuđman prodavao hrvatski teritoriji, niti ja to radim, niti je to radio Ivica Račan, kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović

Zoran Milanović - nova fotkaHrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je večeras gostujući u „Dnevniku“ Hrvatske rado-televizije (HRT), a u povodu najave da će Vlada Hrvatske uputiti u Sabor na ratifikaciju Sporazum bivših predsjednika Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića kojim Hrvatska Bosni i Hercegovini ustupa vrh poluotoka Kleka, te Veliki i Mali Školj u Malostonskom zaljevu, da „niti je predsjednik Tuđman prodavao hrvatski teritoriji, niti ja to radim, niti je to radio Ivica Račan“.

Milanovć je na ovaj način reagirao na negodovanja opozicije u Hrvatskoj predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) da ratifikacija navedenog sporazuma predstavlja „odricanje od suvereniteta“.

„Ničim ne spominjem predsjednika Tuđmana, niti mu išta zamjeram. I ne želim da se ova priča koristi za najprizemnije dnevnopolitičke obračune. A ono što gledamo su najprizemniji dnevnopolitički obračuni“, rekao je energično Milanović za HRT.

Na pitanje jesu li ratifikacija Sporazuma i rješavanje problema s granicom između BiH i Hrvatske vezani za najavu izgradnje Pelješkog mosta, Milanović je odgovorio „da je sve to povezano“.

„Ali je bitno da se sve to radi na hrvatsku inicijativu. Razgovori u Europskoj komisiji (EK) o mogućem financiranju mosta su, također, naša inicijativa. Ne dajem nikakva obećanja, ni sada kada je puno jasnije je to moguće. Dakle, sve te stvari su hrvatska inicijativa, pa i ova da se nešto što je potpisano prije 13 godina naprosto počne razmatrati. U međunarodnom pravu, država mora da zna gdje su joj granice. Oni koji je predstavljaju državu moraju da znaju gdje su granice. To je pitanje ozbiljnosti države. A ja vjerujem da je Hrvatska ozbiljna država“, izjavio je Milanović.

On je naglasio da se priča o ratifikaciji Sporazuma Tuđman-Izetbegović uopće nije „iznenada pojavila“.

„To je nešto što je potpisano prije 13 godina. Dakle, potpisano! To se pregovaralo na diplomatskoj razini, tehnički, nakon što je potpisan sporazum. Granica se utvrđivala do 2005. godine i onda je Sporazum bio pravno zreo za ratifikaciju. To se iz političkih razloga nije dogodio. Dakle, ovo nije mala tema. Za onog tko vodi državu, ovo nije novo. Ja ovo proučavam godinama, i kao diplomat sam to proučavao. Kao političar i sada predsjednik Vlade Hrvatske tim i više. Došli smo do zaključka da bi o tome trebalo početi razgovarati i s drugom stranom, sa susjedom državom. Prema tome cijela stvar je krenula od mene, u dogovoru sa gospođom Pusić“, objasnio je Milanović.

Ponovio je sve rađeno u interesu i Dubrovnika.

„Ne podajem se pritiscima dnevne politike i raznim povicima, jer iza njih vidim razne motive. Hrvatski interes prepoznajem. Branim ga. Inicijativa i ideja je naša. Mi smo vani korektni, ali nismo servilni i ponizni. Mi smo u Hrvatskoj razumni i odluke pripremamo, koliko je to u današnjem integriranom svijetu moguće, sami. Ovo nije nikakav Bruxelles, treći centar, ovo su Zagreb i Sarajevo. Pa ćemo vidjeti dokle će nas to dovesti. Glavni cilj je povezanost Dubrovnika s ostatkom Hrvatske“, rekao je Milanović.

(ANADOLIJA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook