SARAJEVO

Film 'Djeca' Aide Begić od 19. jula u Cinema Cityju

Arhiva17.07.12, 12:16h

Film "Djeca", bh. rediteljke Aide Begić prikazivaće se ekskluzivno u kinu Cinema City od četvrtka, 19. jula

djeca aida begićFilm je otvorio 18. izdanje Sarajevo Film Festivala paralelnim projekcijama u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu !hej, a glavna protagonistica filma Marija Pikić nagrađena je Srcem Sarajeva za najbolju glumicu. Film "Djeca" nagrađen je i Cineuropa nagradom.

Podsjećamo, film Aide Begić svjetsku premijeru je doživio na prestižnom Cannes Film Festivalu u okviru zvanične selekcije Un Certain Regard, gdje je i nagrađen specijanim priznanjem žirija.

Film govori o Rahimi (23) i Nedimu (13), ratnoj siročadi. Oni žive u Sarajevu, gradu koji pati od bolesti društva u tranziciji u kojem su poremećene sve vrijednosti, pa i odnos prema djeci onih koji su dali život za slobodu grada. Rahima, nakon kriminogenog tinejdžerskog doba nalazi smisao života u vjeri Islamu i nada se da će njen mlađi brat krenuti istim stopama. Njihov život, sveden na puko preživljavanje, usložnjava se kada Nedim u tuči razbije skupocijeni mobitel sinu lokalnog moćnika. Taj događaj će inicirati da Rahima otkrije da njen brat vodi dvostruki život.

Glavne uloge u filmu "Djeca" tumače Marija Pikić i Ismir Gagula, a pored njih tu su i Aleksandar Seksan, Nikola Đuričko, Jasna Ornela Bery, te mnoge mlade nade bosanskohercegovačkog glumišta poput Staše Dukić i Vedrana Đekića.

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook