SFF 2012/ TAKMIČARSKI PROGRAM ZA DOKUMENTARNI FILM

Prikazan film 'Izložba' u režiji Bore Kontića

Arhiva12.07.12, 19:55h

U okviru Takmičarskog programa za dokumentarni film Sarajevo film festivala (SFF)danas je prikazan film „Izložba“ Bore Kontića

Boro Kontić

Uz Kontića, koji potpisuje scnarij i režiju, ekipu filma čine  Almir Đikoli, direktor fotografije; Elvedin Zorlak, montaža; Indexi, muzika; Bogdan Zorovac, zvuk; Maja Hadžiosmanović, producent. Produkcija: Mediacentar Sarajevo;

Film Bore Kontića „Izložba“ susret je sa ljudima s fotografija koje je u februaru prošle godine predstavio Milomir Kovačević Strašni na izložbi „Željeli smo samo mir“ .

Radi se o fotografijama nastalim između aprila 1986. i maja 1992, uglavnom u Sarajevu.

To je vrijeme burnih političkih i društvenih promjena, koje će dovesti do rata i opsade Sarajeva. Ljudi koji se pojavljuju na fotografijama uglavnom su snimljeni u trenucima mirovnih protesta i na manifestacijama kojima su pokušavali zaustaviti rat.

S njihovim sjećanjem na trenutke kada su snimljeni, u filmu oni govore šta su željeli tad, šta im se dešavalao u ratu i nakon rata.

Autor pravi jednu vremensku „šetnju Sarajevom“ pokazujući nam te ljude dvadeset godina ranije i danas.

Tako se u filmu susrećemo sada i s odraslim ljudima koji su Milomiru Kovačeviću Strašnom 'pozirali' dok su išli u osnovnu  školu. Oni se sjećaju prijatelja iz razreda i razgovaraju o njihovim današnjim sudbinama.

(FENA/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook