ISTRAŽIVANJE NAUČNIKA POKAZALO

Žene koje imaju mačku su sklonije samoubistvu

Arhiva03.07.12, 18:03h

Žene koje imaju jednu ili više mačaka sklonije su mentalnim bolestima i samoubistvu, rezultat je istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 45.000 žena

macka sa

Žene koje za kućnog ljubimca imaju jednu ili više mačaka sklonije su mentalnim bolestima i samoubistvu, rezultat je istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 45.000 žena.

Prema pisanju londonskog "Telegrafa", problem nije u samoj životinji, već u parazitu Toksoplazma gondi koji prouzrokuje bolest toksoplasmozu, a može da dovede i do encefalitisa i raznih neuroloških bolesti, da utiče na srce, jetru i oči.

Procjenjuje se da jedna trećina svjetskog stanovništva nosi infekciju toksoplazme koji se krije u moždanim ćelijama i mišićima. Toksoplasmoza je ranije povezivana sa nekim mentalnim bolestima, kao što su šizofrenija i poremećaji ponašanja.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su inficirane ovim parazitom 1,5 puta sklonije samoubistvu, a razik raste sa povećanjem nivoa antitijela u borbi protiv infekcije.

Toksoplasmoza se može dobiti u kontaktu sa mačijim fekalijama, konzumiranjem neopranog povrća ili nedovoljno termički obrađenim mesom.

"Ne možemo da sa potpunom izvijesnošću tvrdimo da Toksoplazma gondi dovodi do samoubistva, ali smo pronašli vezu između infekcije i autodestruktivnog ponašanja u kasnijem životu pojedinaca, što zahtjeva dalje proučavanje", kazao je vođa istraživanja Tiodor Postolejk, profesor psihijatrije u Medicinskom centru Univerziteta u Merilendu.


Tanjug/đk


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook