NOVI DETALJI BRUTALNOG UBISTVA MUSTAFE BUKVIĆA

Dana Škrba fotografa zaklala skalpelom, dok mu je sjedila na leđima

Arhiva27.06.12, 11:43h

Zločin koji je potresao bh. javnost konačno dobija i sudski epilog. Naime, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Dane Škrba, koja je tereti da je 23. februara ove godine skalpelom brutalno zaklala sarajevskog fotografa Mustafu Bukvića, s kojim je navodno bila u ljubavnoj vezi

Dana Škrba/ Foto: FacebookPrema navodima iz optužnice, Dana Škrba je oko 14.10 sati sati došla u fotografsku radnju "Foto San" u ulici Omladinskih brigada do broja sedam u sarajevskom naselju Dobrinja, u kojoj je radio fotograf Bukvić. Nakon što je ušla, Bukvić je zaključao ulazna vrata. Škrba je sišla s njim u podrumske prostorije, pa ga je, koristeći stanje intimnosti i njegovo povjerenje, svirepo ubila, prenose Nezavisne novine.

Ogorčenje i strah građana

Tužilaštvo je predložilo da, nakon potvrđivanja optužnice, Škrbi bude produžen pritvor. Razloga za to su okolnosti pod kojima je počinila zločin. Njeno puštanje izazvalo bi ogorčenje i strah građana, jer je ubistvo počinjeno usred dana u gusto nasljenom i frekventom dijelu grada. Njen izlazak iz pritvora rezultiralo bi prijetnjom narušavanju javnog reda i mira, a dodatni razlog je da se za ovo djelo može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje deset godina ili dugotrajni zatvor.

Ubistvo se dogodilo pod veoma čudnim okolnostima, jer je Bukvić navodno bio jedna od Škrbinih mušterija, a ona je odranije poznata kao jedna od sarajevskih prostitutki.

Prema optužnici, Škrba se u momentu ubistva nalazila na žrtvinim leđima, a on je bio nag do pojasa i ležao je na dušeku. Bio je okrenut stomakom prema podu, a kako se navodi u optužnici, Škrba je smišljeno i neočekivano Bukvića uhvatila za glavu, koju je naglo povukla prema gore, a onda i prema nazad razdvajajući mu trupove između šestog i sedmog vratnog pršljena.

Bezosjećajno, ne osvrćući se na njegove muke, u namjeri da ga ubije skalpelom dužine devet centimetara, nanijela mu je smrtonosne povrede po vratu, stoji o optužnici.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, Škrba je šestorostrukim povlačenjem i pritiskom oštrice pravila rane na vratu žrtve. Nesrećni fotograf svjesno je pružao otpor hvatajući se rukama za sječivo skalpela i trpio je jake bolove.

Koljačica Škrba mu je nanijela najmanje šest reznih rana u gornjoj trećini vrata, neposredno iznad jezične kosti, koje su spojene u jednu veliku ranu. Skalpelom mu je hladnokrvno prerezala sve mišiće prednje strane vrata, obje vanjske vene, arteriju, desnu podviličnu žlijezdu i ždrijelo u potpunosti.

Sedmi mjesec trudnoće

Škrba je u sedmom mjesecu trudnoće. Ponovo joj se aktivirao rak crijeva od kojeg je ranije bolovala, pa je ljekari redovno posjećuju u ćeliji u pritvoru. Ona je svojevremeno kazala da za sada ne želi otkriti identitet oca svog djeteta, ali će to učiniti kada za to dođe vrijeme. Špekulira se da je otac djeteta razuzdani sin jednog od poznatih bh. političara.

Uz dvije rezne rane stražnje stijenke ždrijela i trećeg vratnog pršljena, nesretnom čovjeku nanesene su smrtonosne povrede. Ni nakon stravičnog klanja, brutalnost nije prestala. Škrba je nastavila svoj krvavi pir stežući žrtvin vrat rukama te mu je tako uzrokovala prijelom hrskavice štitne žlijezde s lijeve strane. Na obje strane vrata, prilikom vanjskog pregleda tijela, pronađeni su tačkasti podljevi na sljepoočnicama te oguljotine lijeve strane vrata.

Nakon što ga je ubila, Škrba je fotografovo tijelo okrenula na leđa i neko vrijeme nakon toga ga je pokrila dekom. Oko 15.05 sati napustila je radnju. Uhapšena je u Mostaru, na autobuskoj stanici.

Škrbin advokat Midhat Kočo kazao je da činjenično stanje opisano u optužnici ne odgovara u potpunosti događaju koji se u stvarnosti desio.

- Glavna teza odbrane bit će nužna odbrana. Tokom procesa dokazat ću da se moja klijentica branila od napada – rekao je Kočo.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook