STRAVIČNO SVJEDOČANSTVO PREŽIVJELE

Breivik je hladnokrvno ubijajući na Utoeyi ispuštao borbene krikove!

Arhiva16.05.12, 19:22h

Anders Behring Breivik, kojem se sudi za smrt 77 osoba, ispuštao je borbene krikove tokom napada na mlade polaznike kampa na otoku Utoeyi prošlog ljeta, svjedočila je u srijedu djevojka koja je izbjegla smrt pokrivena tijelom jedne žrtve

Breivik je hladnokrvno ubijajući na Utoeyi ispuštao borbene krikove!

U središtu procesa je duševno zdravlje Breivika i tokom procesa će biti odlučeno odlazi li u zatvor ili psihijatrijsku ustanovu, pa su svjedočenja preživjelih odlučna za utvrđivanje njegova ponašanja tokom napada.

Prema prvoj procjeni proglašen psihotičnim, taj 33-godišnji ekstremist želi da ga kazneno proglase odgovornim kako dijagnoza ne bi obezvrijedila njegovu idologiju.

Dvadesetog dana procesa, Ingvild Leren Stensrud je objasnila da su ju u bedro i rame pogodili meci dok se nalazila u kafiću na Utoeyi, te da je pala i pretvarala se da je mrtva, a na nju su pala tijela njenih kolega.

Kada su se pucnjevi udaljili i dalje je ostala ležati pod jednim tijelom i nazvala je svoju porodicu s mobitela jedne žrtve, ali se nije javila kad je isti mobitel zazvonio, a na ekranu je pisalo 'mama'.

Ljetni kamp za mlade na otočiću Utoeyi Breivik je nazvao kolijevkom islama i multikulturalizma u Norveškoj. Ondje je ubio 69 osoba, a ranije u Oslu u bombaškom napadu na zgradu vlade, osam.


Tportal.hr, BL!N-DEPO/đk