VIDEO/NE PROPUSTITE

Večeras muzičko-scenski spektakl Vlade Divljana u Slogi

Arhiva11.05.12, 11:51h

Večeras će u Cinemas klubu (ex Sloga) nastupiti legendarni Vlada Divljan sa svojim bendom 'Nevladina organizacija'

Vlada Divljan i NVO

- Sarajevo za mene ima posebno značenje, pamtim ga iz najranijeg detinjstva. Budući je najveći deo moje familije iz Hercegovine, u Sarajevo smo imali rodbinu i svakog leta bismo, na putu za more,  makar prenoćili u Sarajevu. Zato za mene Sarajevo pre svega predstavlja jedan izuzetan miks mirisa, ukusa, zvukova i boja, kombinaciju nekih slika iz različitih perioda, koji u srcu izazivaju topla osećanja - kazao je Divljan u intervjuu za DEPO PORTAL uoči nastupa u Sarajevu.

Među širom publikom Vladimir Vlada Divljan je poznatiji kao frontmen grupe "Idoli", sastavu koji je jako nepristojne stvari znao otpjevati na jako pristojan način. Divljan je upamćen i kao autor nekih najljepših ljubavnih pjesama, a imao je prste u stvaranju kultnog soundtracka za jednako kultni film "Kako je propao rokenrol". Grupa Idoli je dala svoj doprinos R'N'R sceni 80-tih godina na prostorima bivše države, od svojih prvih singlova poput "Retko te viđam sa devojkama" i "Maljčiki", pa sve do posljednjeg Vladinog projekta "Die Tonzentrale".

Vlada je ostao vjeran svojim pop i R'N'R korijenima. "Odbrana i posljednji dani" je 1986. godine proglašena, od strane kritike, za najbolju ploču Yu rock-a. Izlašla je i na CD-u 1990 u izdanju "Jugotona" iz Zagreba.

Nakon raspada Idola, Vlada Divljan započinje uspješnu samostalnu karijeru, svirajući i snimajući s nekima od najpoznatijih muzičara u regiji. Ratni period 90-tih Divljan provodi u Australiji komponujući filmsku muziku, te postiže zapažene rezultate i na polju dizajna zvuka, prije svega u vidu nominacije za prestižni AFI Award (nagrada australijskog filmskog instituta) 1997. godine.

Po povratku u Europu smjestio se u Beču, te danas na relaciji Beč – Beograd s bendom radi na novom albumu radnog naslova 'Esperanto'.

Vlada Divljan i basist Zdenko Kolar, članovi originalne postave Idola, te bubnjar Marko Milivojević iz EKV-a zajedno s izvrsnim klasičnim pijanistom Aleksandarom Šandorovim i perkusionistom Borisom Bunjcem djeluju danas pod nazivom Vlada Divljan i Nevladina organizacija.

Karte se mogu nabaviti na ulazu Sloge po cijeni od 15 KM.

(DEPO PORTAL/dg)

VEZANI TEKST:

DEPO INTERVJU/ VLADA DIVLJAN: I dalje podržavam Čedu Jovanovića...Srbima trebaju promene jer sve više gubimo trku sa stvarnošću


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook