PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

U BiH u potpunom siromaštvu živi 13 posto djece, a na rubu neimaštine 29 posto njih

Arhiva10.05.12, 14:33h

Raspoloživi podaci govore da 56 posto od ukupnog broja siromašnih u BiH čine porodice s djecom. U porodicama koje se mogu svrstati u kategoriju najsiromašnijih živi 13 posto djece, dok 29 posto djece živi na liniji siromaštva...

siromastvo

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana porodica u subotu na Vilsonovom šetalištu organizacije SOS Dječija sela BiH i Centar za obrazovne inicijative Step by Step koji je podržao Save the Children, realizovat će niz aktivnosti da bi skrenule pažnju cijelog društva na značaj porodice i tešku situaciju u kojoj se nalaze porodice s djecom, kao i važnost odgoja i obrazovanja djece.

Tim povodom za cijelu porodicu bit će organiziran veliki broj kreativnih, edukativnih i zabavnih radionica.

Međunarodni dan porodica je prilika da se, glasnije nego inače, stavi fokus na njen značaj, na činjenicu da je svaka porodica posebna i jedinstvena, ali im je zajednička uzajamna briga i ljubav za sve njene članove.

Rezoluciju o obilježavanju 12. maja, donijela je Generalna skupština UN-a  20. septembra 1993. godine.

Također ovo je dan kad se trebamo podsjetiti da, nažalost, sva djeca nisu u prilici odrastati u porodičnom okruženju te da veliki broj porodica trebaju podršku da bi bolje funkcionirale.

"Raspoloživi podaci govore da 56 posto od ukupnog broja siromašnih u BiH čine porodice s djecom. U porodicama koje se mogu svrstati u kategoriju najsiromašnijih živi 13 posto djece, dok 29 posto djece živi na liniji siromaštva.

Siromaštvo je najveći pojedinačni uzrok uskraćenosti u razvoju i obrazovanju kod djece. Dok je u 2011. godini zabilježen novi pad nataliteta i to za 5,64 posto, u siromaštvu živi oko 66 posto porodica s troje i više djece i 32 posto porodica s dvoje djece", navode iz SOS Dječija sela BiH.

(FENA/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook