FOTO/ZABORAVLJENA ISTORIJA

Prvi čovjek u svemiru bio još davne 1933.?

Arhiva10.05.12, 10:30h

Londonske novine Referee su 29. oktobra 1933. objavile članak o lansiranju koje se odigralo na otoku u Baltičkom moru. Pritom je navodno Otto Fischer postao prvi čovjek u svemiru

prvi covjek u svemiru

Je li moguće da je Njemačka zapravo preduhitrila Ruse za oko tri desetljeća i jesu li u to vrijeme uopće postojali kapaciteti za lansiranje kako je opisano u članku?

Istorijske činjenice dokazuju da je Otto Fischer postojao, kao i to da se njegov brat Bruno bavio dizajniranjem raketa. Također, poznato je da je radio na tajnom ugovoru za njemačku vojsku i da je s otoka u Baltičkom moru zbilja lansirao raketu, prenosi io9.com.

No, o tome koliku je visinu dosegla raketa i je li u njoj bio neko, postoji više priča. Novinar je opisao da je raketa sletjela nekoliko minuta nakon polijetanja i da je iz nje izašao vidno potreseni Otto te ispričao svoje nevjerojatno iskustvo.

Navodno se pri polijetanju onesvijestio od velike brzine, a osvijestio se kada je raketa dosegla maksimalnu visinu, 'dotakla svemir' i počela padati nazad prema zemlji.

Kada se pročulo za slučaj, za njega su se zainteresirale mnoge zemlje svijeta, no službeno objašnjenje je bilo da se radilo o raketi bez posade i da svrha lansiranja nije bilo doći u svemir već istražiti teoriju da raketa, ako se kreće pravolinijski i dosegne dovoljno veliku visinu, neće sletjeti već će izroniti negdje u moru kod Novog Zelanda.

Priče o mitskom lansiranju tokom godina postale su raznolike pa je teško utvrditi šta su činjenice. Legenda o prvom čovjeku u svemiru tako i dalje opstaje, no zbog pomanjkanja konkretnih dokaza svejedno ostaje tek pričom.

Hot/DEPO PORTAL - BLIN/a.k.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook