NAVIJAČKI ODREDI U BIH

Cijeli sjever je poludio - volimo te Slavijo!

Arhiva03.05.10, 15:54h

U najnovijem serijalu "Navijački odredi u BiH" online mreža BLIN/DEPO predstavlja vam 'Sokolove' navijače fudbalskog kluba 'Slavija' iz Istočnog Sarajeva.

SokoloviPripremio: Ðorđe Krajišnik

FK “Slavija” iz Istočnog Sarajeva osnovana je 1908. godine, i ujedno je prvi sportski klub osnovan na prostoru grada Sarajeva. Glavni pokretači osnivanja bili su učenici sarajevske Gimnazije.

Zbog odnosa okupacione austro-ugarske vlasti, prvu zvaničnu utakmicu “Slavija” je odigrala tek 1911. godine. Početkom Prvog svjetskog rata rad kluba biva obustavljen, da bi bio obnovljen 1919. godine, od tada pa do početka Drugog svjetskog rata Slavija bilježi značajne rezultate u fudbalskoj ligi Kraljevine Jugoslavije. Nakon završetka Drugog svjetskog rata rad FK “Slavije” nije obnavljan, to će se desiti tek 1992. na početku rata na prostorima BiH.

FK “Slavija” takmiči se od sezone 2004/05. u Premijer ligi BiH. Svoje utakmice kao domaćin igra na stadionu SRC Slavija, koji je izgrađen za samo nekoliko godina na terenu bivše kasarne JNA Slaviša Vajner Cica u Lukavici. Od ulaska u Premijer ligu BiH Slavija je stabilan član lige, a najveći uspjeh kluba u poslijeratnoj istoriji je u sezoni 2008/09 kada je osvojen Kup BiH, a u Premijer ligi zauzeto drugo mjesto.

HIMNA
U parku se skupljaju
gradom skandiraju,
ne vole nikog osim nje,
fudbalskog kluba Slavije,
sad sve je gotovo,
prvak si ponovo,
cijeli je sjever poludio,
volimo te Slavijo
ooo oo

Navijačka skupina koja bodri FK “Slaviju” nosi naziv 'Sokolovi 2001.' Osnovani su, kako stoji u samom imenu, tokom 2001. godine prvo kao neformalna grupa pobornika ovog fudbalskog kluba, da bi nedugo zatim postali šira navijačka grupa. Kako navode, tih prvih godina postojanja najviše ih je bilo na sjevernoj tribini, da bi poslije nekoliko godina upali u krizu u kojoj su izgubili mnogo navijača. Kažu da im je najbolji period bio kada su kao vođe na tribini bili Natko i Cigo, tada su mogli raditi šta hoće. U tom periodu najvatreniji okršaji su bili sa navijačima Željezničara i Sarajeva, a ostaće zapamćen kao najvatreniji njihov nastup na utakmicama reprezentacija BiH i Srbije, kako u Sarajevu, tako i u Beogradu.

Trenutno, kako nam je rekao jedan od sadašnjih vođa navijača Slavije, navijački kop na sjevernoj tribini ima u prosjeku od 100 do 500 posjetilaca, i sastoji se od više unutrašnjih grupa, međutim sve su one pod jednom zastavom. Sokolovi su fajteri, i kako su nam rekli na ratnoj su nozi sa svim navijačkim grupama iz drugog bosanskohercegovackog entiteta, dok su sa navijačkim grupama iz Republike Srpske u glavnom u dobrim odnosima, sem sa “indijancima” iz Zvornika.

I navijače Slavije, kao i ostalih navijačkih grupa, ljubav prema voljenom klubu često odvede u nasilnu krajnost.

Najsvježiji primjer je od 19. aprila, kada je Slavija igrala protiv Slobode. Pobjeda koju su postigli ostala je u sjenci tuče navijača prije utakmice.

Napali fotoreportere:

U avgustu 2008. godine netom nakon utakmice Premijer lige BiH Slavija - Željezničar, koja je bez incidenata odigrana u Istočnom Sarajevu, nasilni navijači Slavije okomili su se na tri fotoreportera iz sarajevskih medija i pretukli ih.

Navijači Slavije divljački su nasrnuli na novinara Avazovog Sporta Mirzu Trbonju, te dvojicu fotoreportera koji su bili na zadatku.

Sve se odvijalo na parkingu ispred stadiona, a najgore su prošli fotoreporteri Sportskih novosti i Sportcentra Feđa Krvavac i Branimir Prijak.

Fotoreportere su, prema riječima Trbonje, spasili trener golmana i fizioterapeut Slavije, dok je Avazovog novinara od linča spasila policija.

Incident sa Željinim navijačem:

Derbi susret 20. kola Premijer lige BiH između Željezničara i Slavije (odigran krajem marta) obilježile su ružne scene na terenu ali i na tribinama. Navijač Željezničara je u samom finišu susreta ušao u teren i fizički napao golmana Slavije Ratka Dujkovića.

Incidentu je prethodio sukob navijača suparničkih timova, a policija je zamalo dopustila kontakt dvije navijačke skupine.

Prije početka utakmica policija koja je osiguravala navijače Slavije, popularne Sokolove, dovela je ih je pred ulaz na južnu tribinu stadiona Grbavica kuda ulaze domaći navijači. Do sukoba nije došlo, jer su navijači Željezničara, zadržani nekoliko desetina metara prije ulaza na južnu tribinu, dok kroz iste kapije nisu prošli navijači Slavije, koji su na kraju smješteni na sjevernoj tribini gdje se obično smještaju gostujući navijači.

Dakle, "Sokolovi" su ušli na južnu kapiju, provedeni pored istočnog dijela stadiona i smješteni na sjevernoj tribini Grbavice.

Inače, dueli između Željezničara i Slavije nerijetko završavaju neredima.

Utakmica dva kluba u jesenjem dijelu prvenstva, na stadionu u Istočnom Sarajevu, takođe nije prošla bez incidenata. Podsjetimo, prvo su domaći navijači prišli sa istočne strane stadiona i gađali kamenjem navijače Željezničara, nakon čega su gostujući navijači uzvratili, a policija je brzom intervencijom uspjela spriječiti incidente većih razmjera.

Podsjetimo da su po završetku spomenute utakmice igrane u avgustu prošle godine domaći navijači napali tri fotoreportera koji su pretrpili lakše tjelesne povrede.

(BLIN)

VEZANI TEKSTOVI:

Mi smo garda Husein-begova, jedna Zvijezda, Bog i čaršija

Igrajte rođeni, čuje se glas, mostarsko srce, kuca za vas

Mi smo Fukare iz grada soli, k.... nas boli, Tuzla nas voli!

Mogu da me biju, mogu da me tuku, volim Borac i Banjaluku!

Robijaši svi u glas, Čelik nam je sve i spas

Ultrasi smo vrele krvi, uvijek ludi, uvijek prvi


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook