POLIGON GLAMOČ

Počela druga faza u procesu uništavanja kasetne municije

Arhiva30.09.11, 15:39h

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u saradnji sa Ministarstvom odbrane, počeo je sa provođenjem druge faze u procesu uništavanja kasetne municije u okviru Projekta kontrole malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini (SACBiH). Uništavanje se vrši na poligonu Glamoč uz primjenu najstrožijih međunarodnih propisa za zaštitu okoliša i bezbjednosti

kasetna municijaU pripremnoj fazi procesa uništavanja UNDP obavio niz sastanaka sa predstavnicima vlasti opštine Glamoč, predstavnicima nevladinog sektora i građanima. Na sastancima je ukazano na sve faze procesa uz uvjerenje građanima da ne postoji razlog za strah i paniku. U međuvremenu, stručnjaci Razvojnog programa Ujedinjenih nacija proveli su testnu fazu uništavanja predmetnih sredstava kako bi dodatno dokazali građanstvu da će proces proteći bezbjedno. Pored toga, izvršena je i analiza tla na području na kojem se vrši uništavanje kojom je utvrđeno da proces uništavanja ne predstavlja opasnost za okoliš i ljudsko zdravlje.

Neuništavanje ove visokorizične municije i njeno neadekvatno skladištenje povećava rizik od neželjenih i nekontrolisanih eksplozija koje mogu da imaju posljedice po živote ljudi i okoliš. Detonacije koje su prisutne prilikom uništavanja kasetnih avio – bombi i raketa sa kasetnim bojevim glavama neće ugroziti ljudske živote, ali postojanje neeksplodiranih hoće. Stoga, UNDP smatra da usavršavanjem kapaciteta i uništavanjem širokog spektra municije, osigurava bezbjednost građana Bosne i Hercegovine i sprječava gubitke ljudskih života.

Uništavanja oružja predstavlja ispunjavanje obaveze iz Konvencije o zabrani kasetne municije koju je Bosna i Hercegovina ratificirala u septembru 2010. godine. U saradnji Ministarstva odbrane BiH i UNDP-a do sada je uništeno preko 74,000 komada kasetne podmunicije tip KB-1 iz vojnih skladišta, a očekuje se da će se do kraja godine uništiti i preostale količine kasetnih avio-bombi i raketa sa kasetnim bojevima glavama.

Unaprjeđenje sigurnosti građana Bosne i Hercegovine uslovljeno je poštivanjem Konvencija Ujedinjenih nacija. UNDP, uz finansijsku podršku Evropske unije, u potpunosti podržava i insistira na poštivanju Konvencija, kao i na poštivanju propisa zaštite okoliša, građana i imovine tokom procesa uništavanja. Ispunjavanje međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine osigurava put Bosne i Hercegovine ka evro-atlanskim integracijama.
(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook