NAVIJAČKI ODREDI U BiH

Mi smo Fukare iz grada soli, k.... nas boli, Tuzla nas voli!

Arhiva12.04.10, 12:17h

U nastavku serijala "Navijački odredi u BiH", nakon banjalučkih Lešinara, online mreža DEPO/BLIN predstavlja navijače tuzlanske Slobode, Fukare

Fukare Tuzla

 

Pripremila: Dina GANIBEGOVIĆ

FK Sloboda je najstariji sportski kolektiv u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, osnovan još 1919. godine, prvobitno pod imenom Gorki, i kao takav je bio prvi korak ka osnivanju RSD Sloboda, kasnije jednog od najjačih sportskih društava u regionu. Takmiči se u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Najveći uspjesi do sada jesenji prvak bivše SFRJ 1989. godine i plasman u Kup UEFA. Navijači Slobode nazivaju se Fukare.

Kako je nastalo ime Fukare i kad je osnovana skupina

Ime grupe Fukare pojavlju se prvi puta 1987. godine i ono je proisteklo iz spajanja nekoliko grupa od kojih je najveća bila RED-BLACK KILLERS. S obzirom da je navijački pokret 80-tih još bio u povojima,  većina grupa je uzela baš 86, 87. ili 88. godinu kao prelomnu u stvaranju današnje navijačke svijesti. Simbol Fukara je koza koja je ujedno simbol grada Tuzle pa je i navijačka grupa uzela simbol grada za svoj logo. Fukare imaju sličnu hijararhiju kao i ostale grupe u BiH.
 
- Broj navijača varira od važnosti utakmice i atraktivnosti protivnika. Na domaćim tekmama cifra se kreće od 300 do 1000, a na gostvanjima od 30 do 400 ljudi – istakli su nam iz "Fukara".

- Kada je riječ o  podgrupama one naravno postoje, tj. postoji nekoliko podgrupa ali su one sve uvezane i čine sastavni dio Fukara – također navode članovi "Fukara".



Najveći sukobi s policijom i drugim navijačkim skupinama

Poslije nereda na utakmici Sloboda – Zrinjski početkom aprila 2008. godine grupu od pedesetak navijača Zrinjskog Ultrasa, koji su došli privatnim i rent-a-car vozilima, sačekala je trostruko veća grupa Fukara i na prilazima stadionu, kod nekadašnjeg stajanja, došlo je do obračuna. Navodno su Fukare odlučile vratiti dug za neko prijašnje kamenovanje i premlaćivanje, tako da su se pripremili, dok je glavnina navijača bodrila Slobodine igrače na Tušnju. Prema neslužbenim podacima, u tuči su korišteni pendreci, motke, palice, kamenje, flaše, bačene su i dimne bombe. Epilog su tri teže ozlijeđena navijača, od kojih dvojica iz Mostara. Dva automobila mostarskih Ultrasa su razlupana, više navijača policija je privela, a prema nekima izvorima, među njima ima i nekih iz vrha rukovodstva Fukara. Svim povrijeđenim navijačima je ukazana ljekarska pomoć, a Mostarce su odvezli njihovi prijatelji. Da nije na vrijeme intervenisala specijalna policija, koja je razdvojila navijačke skupine na istočnom dijelu stadiona, vjerovatno bi obračun trajao duže, a posljedice bi bile teže.

Pet policajaca je ozlijeđeno u neredima koji su izbili u Tuzli u krajem aprila 2008. godine nakon nogometne utakmice između Slobode i sarajevskog Željezničara. Nerede je izazvala skupina od oko 300 navijača tuzlanske Slobode koji su se nakon utakmice međusobno tukli, te prevrtali kontejnere na gradskim ulicama i bacali kamenje na policajce. Pri tome je oštećeno i jedno policijsko vozilo. U neredima su ozlijeđena i četiri navijača, a 10 njih vidno alkoholiziranih policija je uhapsila kako bi smirila nerede.

Krajem aprila 2009. godine autobus navijača  tuzlanske Slobode, "Fukara" izgorio je u Mostaru, a koji je zapaljen u obračunu sa navijačima mostarskog Zrinjskog, Ultrasima. Prvo su autobus zasuli kamenicama i drugim predmetima te ubacili dvije boce sa zapaljivom tekućinom. Mostarski navijači su i ušli u autobus i započela je opća tuča koju su zaustavili pripadnici specijalne policije. Vozač nije uspio ugasiti vatru i autobus je ubrzo nestao u plamenu.



Navijački rivali

HIMNA FUKARA


Budim se, otvaram oči umorno,
Jutro je svanulo, nedeljno,
Sprema se važan dan,
Sloboda igra, nije to san!

Iz grada soli pjesme se ore,
Tušanj se puni, ulice prazne,
Pale se baklje, zastave njišu,
Slobodu fukare srcem bodre!

Ko slobodu ne voli,
I pjesme joj ne pjeva,
A drugom se divi,
Ne treba da živi!

I oca, i mater, i krv svoju,
Daću za crveno-crnu boju,
Jer mi smo Fukare iz grada soli,
K**** nas boli, Tuzla nas voli!

- Generalno Fukare se ne trude da uspostave neke bliske odnose sa grupama iz BiH. Nekih ličnih prijateljstava tu i tamo ima ali ništa na razini grupe. Mozda su odnosi sa, recimo, Robijašima iz Zenice i Zmajevima iz Gradačca malo bolji od odnosa sa ostalima, ali i to je daleko od nekog prijateljstva – kažu iz Fukara. Ovo su za DEPO potvrdili i navijači Zvijezde iz Gradačca, tzv. Zmajevi. Primjer njihovog prijateljstava je i roštiljada nakon utakmice Zvijezda – Sloboda koju su domaćini pripremili za Fukare prije 10-ak dana.

Specifičnosti

Za Fukare, kao i za zeničke Robijaše tvrde da su navijačka skupina koja nije nacionalno obojena. Tome svjedoči i dio saopštenja za javnost koji su Fukare uputili medijima povodom napda Ultrasa na Fukare u Mostaru krajem aprila prošle godine. U saopštenju, između ostalog, stoji: "Prema svakoj skupini u BiH, pa tako i Ultrasima, gajimo samo sportski i navijački rivalitet. Pa tako i na napad, koji su izvršili članovi grupe koja prati HNK Zrinjski, mi gledamo samo iz navijačkog ugla. Oni će za nas uvijek biti samo navijači protivničkog tima i ništa više".

Također je bitno naglasiti da su članovi Fukara susretljivi u komunikaciji s medijima.

Sljedeće sedmice predstavit ćemo navijačku skupinu mostarskog Veleža, Red Army.


(DEPO)

 

VEZANI TEKSTOVI:

Mogu da me biju, mogu da me tuku, volim Borac i Banjaluku!

Robijaši svi u glas, Čelik nam je sve i spas

Ultrasi smo vrele krvi, uvijek ludi, uvijek prvi


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook