LUTRIJA BIH IMA SRCE

Privatne kladionice ukrale državi milione maraka

Društvo - Život12.04.10, 10:32h

Osim neplaćanja koncesionih naknada, na čemu država gubi oko 300 miliona KM godišnje, ogroman novac umjesto u budžet odljeva se u džepove pojedinaca zbog potpunog haosa koji vlada u oblasti igara na sreću.

Dok se vlasti FBiH na sve moguće načine bore da dobiju kredite od MMF i Svjetske banke, istovremeno ne čine ništa da budžet napune prihodima iz vlastitog dvorišta, iako za to imaju ogroman broj mogućnosti.

Plaćaju ništa ili malo

kladioniceDa je sve ovo rezultat nerada nadležnih, ali i vjerovatne sprege političkih moćnika i vlasnika privatnih kladionica, svjedoči podatak da su državn institucije itekako svjesne ovog problema, ali ne čine ništa kako bi barem nešto promijenile. Još sredinom februara ove godine ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda dobio je od direktora federalne Porezne uprave Midhata Arifovića preciznu informaciju o stanju u oblasti igara na sreću i klađenju u FBiH. Podaci koji su dostavljeni ministru u izvještaju do kojeg je "San" došao, više su nego šokantni. Jasno se, naime, vidi da kladionice u Federaciji izbjegavaju plaćanje desetina miliona KM poreza državi, a predstavnici države na to zatvaraju oči već godinama.

Arifović navodi da kladionice na teritoriji Federacije, izuzev "Lutrije BiH", "ne uplaćuju ili uplaćuju minimalne iznose poreznih obaveza". Ovu izjavu najbolje ilustrira podatak da su kladionice u periodu od 2006. do 2009. godine platile 85,1 milion KM poreza, od čega je "Lutrija BiH" platila čak 58 miliona KM, dok su ostali plaćali simbolične, čak i smiješno male iznose poreza, iako imaju i već veći broj uplatnih mjesta od državne lutrije.

Tako je kladionica "Premier World Sport" iz Mostara u ovom periodu uplatila 5,8 miliona KM poreza, iako ima 292 poslovnice u FBiH, za razliku od "Lutrije BiH" koja ima 123 uplatna mjesta!? Drugim riječima, u budžet FBiH "Lutrija BiH" po jednoj poslovnici platila je za tri godine 471.544 KM poreza, dok je "Premier World Sport" po jednoj svojoj kladionici platio mizernih 19.863 KM!. Slična situacija je i sa ostalih 13 privatnih firmi koje se bave organiziranjem klađenja u FBiH. Tako je "Bet Live" iz Novog Travnika platio 6,6 miliona KM poreza u posljednje tri godine, a raspolaže sa 268 uplatnih mjesta. Kladionica "Wiliams" iz Širokog Brijega platila je pet miliona KM, a klađenje organizira u 195 objekata. Kladionica "Milenium" Ljubuški, koja u FBiH ima 136 uplatnih mjesta, platila je 1,7 miliona KM poreza, "Derby Bet Shop" Mostar sa 155 uplatnih mjesta platio je tri miliona KM poreza...

Godine žalbi

Iz Arifovićevog izvještaja još skandalozniji je podatak o uplati poreza na dobitke od igara na sreću. Od 2006. do 2009. godine od ovog poreza naplaćeno je osam miliona KM, od čega je "Lutrija BiH" platila sedam! Arifović, kao primjer da kladioničari ne poštuju svoje poreske obaveze kada je u pitanju i ova vrsta poreza, navodi slučaj kladionice "Premier World Sport" koja je u tri godine prikazala prihod od 99,6 miliona KM, što je približno jednako prihodu "Lutrije BiH" u istom periodu, ali je uplatila svega 196.957 KM poreza na dobitke od igara na sreću. Odnosno: ova privatna kladionica ima duplo više uplatnih mjesta od državne lutrije, a platila je 35 puta manje poreza na dobitke!?

Slična situacija je i sa ostalim privatnim kladionicama u FBiH. Samo po ovom osnovu Porezna uprava FBiH obračunala je oko 30 miliona KM neplaćenog poreza, ali privatne kladionice to nisu platile jer im je omogućen žalbeni postupak koji pred Ministarstvom finansija FBiH traje godinama. Koliko je velik biznis sa kladionicama u FBiH najbolje potvrđuje podatak da je prijavljeni prihod svih kladionica
u trogodišnjem periodu iznosio 454 miliona KM. No, sasvim je izvjesno da je on u stvarnosti i mnogo veći, jer kladionice i dalje nisu povezane sa serverom Porezne uprave FBiH, odnosno ostvareni promet ne prijavljuje se poreznicima automatski prilikom uplate novca igrača. To se radi naknadno, pa ga je moguće ispravljati.

Indikativno i zabrinjavajuće je da je nedavno u Parlamentu FBiH tokom razmatranja prijedloga izmjena Zakona o igrama na sreću, izbrisana odredba koja je predviđala uvezivanje svih uplatnih mjesta kladionica sa Poreznom upravom! Sve ovo sasvim jasno pokazuje da u FBiH kada je u pitanju klađenje vlada pravi haos, koji odgovara samo vlasnicima kladionica i njihovim političkim pokroviteljima. Dodatni apsurd u cijeloj priči je da Federacija, osim što trpi ogromnu štetu zbog neplaćanja miliona maraka poreza, istovremeno pušta da se njena firma "Lutrija BiH" bori sa više nego nelojalnom konkurencijom.

Kradu i na naknadama

Prema podacima Porezne uprave, u FBiH krajem 2009. godine radilo je ukupno 1.538 uplatnih mjesta za klađenje. Prema važećem Zakonu o igrama na sreću za otvaranje uplatnog mjesta kladionice moraju platiti 10.000 KM, koliko iznosi i naknada koju svake godine moraju platiti za dobijanje odobrenja za nastavak njenog rada. Samo po ovom osnovu kladionice bi godišnje, za dobijanje dozvole za nastavak rada, trebale platiti oko 15,3 miliona KM. Od 2006. do 2009. godine od ove naknade u budžet FBiH uplaćeno je svega šest miliona KM, a prema zakonu trebalo je biti plaćeno najmanje 46,1 milion!?

Šta prijavljuju

Najveći prihod od igara na sreću u periodu od 2006. do 2009. godine prikazala je "Lutrija BiH" sa 104,6 miliona KM, zatim slijedi "Premier World Sport" Mostar sa 99 miliona, "Derby Bet Shop" sa 74 miliona, "Intersport" Mostar 68,5 miliona, "Bet Live" Novi Travnik 38 miliona KM.San/DEPO/a.k.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook