PROVJERENO/ KAKO IZBJEĆI INFEKCIJE PRLJAVOM VODOM

U kojih 10 sarajevskih bazena se Sarajlije mogu bezbjedno kupati?

Arhiva03.07.11, 12:18h

Provjerite da li su i koliko sarajevski javni bazeni bezbijedni za kupanje i gdje se možete nesmetano brčkati, bez straha od fekalija, potencijalnih infekcija i raznih kožnih oboljenja...

uzimanje uzoraka vodePiše: DINA GANIBEGOVIĆ

Iako su jako primamljivi, uvijek bude bojazan da li je i koliko voda u njima ispravna i bezbjedna za kupanje. Tim povodom DEPO portal obratio se Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u čijoj je nadležnosti kontrola ispravnosti vode u gradskim i progradskim bazenima, i provjerio gdje se Sarajlije mogu kupati bez straha od fekalija, potencijalnih infekcija i raznih kožnih oboljenja. 

Naime, u Zavodu tvrde da su bazeni koje oni kontrolišu sigurni za kupanje te da razloga za brigu nema.  

kupalište na Željeznici

POŠTUJTE UPOZORENJA I NE KUPAJTE SE U RIJEKAMA

- Što se tiče kupališta na rijekama, Zavod za javno zdravstvo vrši monitoring utvđivanja stepena zagađenosti i kvaliteta voda u rijekama u Kantonu Sarajevo već od 1997. godine. Već tad je utvrđeno da su sve rijeke jako zagađene, tako da smo uvijek upozoravali građane putem medija, te smo naložili da se postave table koje obavještavaju da je zabranjeno kupanje – kazala je Lejla Hatibović.

Dakle, ukoliko ne želite oboljeti od različitih infektivnih bolesti kao što su hepatitis, enterokolitis, kožne infekcije i sl., poštujete upozorenja i nemojte se kupati u zagađenim vodama.

- Zavod za javno zdravstvo vrši kontinuiranu kontrolu vode u bazenima za kupanje i rekreaciju. Vrši se kontinuirano praćenje kvaliteta vode na fizičko-hemijske i mikrobiološke parametre. A to radimo dva puta sedmično. Uzimamo redovno vodu i analiziramo je – kazala je za DEPO dr. Lejla Hatibović, Rukovodilac odjeljenja higijene Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Bazeni koji su pod sanitarnim nadzorom Zavoda za javno zdravstvo KS su: bazen hotela Hollywood, bazen hotela Central, Termalna Rivijera Ilidža, Olimpijski bazen Otoka, bazen Wog u Vogošći, „Izvori Bosne“RVI Ilidža, bazen Instituta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, bazen hotela Sarajevo, bazen u Bosmalu, te bazen hotela Bristol.

- Ono što je najvažnije i što doprinosi tome da stanje vode uvijek bude ispravno je izvanredna saradnja koju imamo sa ljudima koji vrše nadzor i dezinfekciju tih bazena, a naš stručni tim vrši edukaciju osoblja – kazala je Hatibović.

Kada je riječ o dezinfekciji vode, nivo hlora kojim se vrši ta dezinfekcija iznosi od 0,2 do 0,5 mg po litru vode, što je jednako dozi hlora koja se nalazi u vodi za piće, te stoga nema opasnosti od alergijske reakcije, pojasnila je Hatibović.

Međutim, koliko je bazena na području Kantona Sarajevo u upotrebi, a da nisu pod kontrolom Zavoda za javno zdravstvo, nije lako utvrditi, jer je to u nadležnosti sanitarne inspekcije čija je obaveza da uputi vlasnike bazena da su obavezni imati redovan sanitarni nadzor.

Bolesti koje se mogu dobiti kupanjem u neispravnoj vodi su mnogobrojne, najčešće su zarazne crijevne bolesti, infektivne bolesti, bolesti urogenitalnog trakta, kožne bolesti...

Da biste izbjegli ove neugodnosti, DEPO PORTAL vam donosi kratak pregled bazena na kojima se možete sasvim bezbijedno kupati.

OLIMPIJSKI BAZEN OTOKA

bazen otoka naslovna

Usljed nedostatka natkrivenih bazena uprava Grada Sarajeva napravila je dugoočekivani Olimpijski bazen, dimenzija 50 m x 25 m.

Po svojim tehničkim i funkcionalnim karakteristikama, bazen je pogodan za organizaciju i održavanje vrhunskih svjetskih, olimpijskih i drugih plivačkih takmičenja jer zadovoljava standarde FINA-e (Međunarodna amaterska plivačka organizacija) i LENA-e (Evropske plivačke lige).

Pored takmičenja u plivanju, vaterpolu i drugim takmičarskim diciplinama u vodi, tehničke karakteristike Bazena omogućavaju i savladavanje tehnika tzv. primjenjenog plivanja kao što su ronjenje, tehnike spašavanja utopljenika, te pripreme za ekipe i klubove, ne samo iz segmenta plivanja, nego i drugih sportova za koje su potrebne kondicione pripreme.

HIGIJENSKI USLOVI: Gotovo savršeni, voda u bazenu podliježe strogim i redovnim kontrolama, i zadovoljava najviše higijenske standarde. 


TERMALNA RIVIJERA ILIDŽA

termalna rivijera ilidza


Na toplim izvorima sarajevske Ilidže razvio se najveći termalni kompleks u BiH, Termalna rivijera. Nalazi se na 15 hektara površine i svojim posjetiocima nudi atraktivne vodene programe s pratećim sadržajima na ukupno 5.631 m2 termalnih vodenih površina kao i svu potrebnu tehničku opremu i infrastrukturu.

O popularnosti Termalne Rivijere najbolje govore podaci da je, uprkos visokim cijenama usluga, u prosjeku godišnje posjeti oko 150 000 kupača.

HIGIJENSKI USLOVI: U korak sa bazenom Otoka, voda je pod redovnom kontrolom, a kupanje higijenski sasvim bezbijedno.


BAZENI ILIDŽA (RVI)

bazen ilidza rvi

Otvoreni bazen na Ilidži, kojim upravlja Udruženje RVI Ilidža, također je česta destinacija kupača željnih osvježenja.

Obzirom na povoljnu cijenu ulaznice koja iznosi simbolične tri marke, ovaj bazen ni ove godine neće ostati bez svojih kupača. Pored dnevnih ulaznica, planira se uvođenje i sedmične ili vikend ulaznice.

HIGIJENSKI USLOVI: Obzirom na veliki broj kupača, najčešće djece, polaže se velika pažnja na kvalitet vode, a u Zavodu za javno zdravstvo KS tvrde da je ona ispravna i redovno kontrolisana.

 

KLINIKA ZA FIZIKALNU MEDICINU I REHABILITACIJU

hotel terme bazen
Klinika za fizikalnu medicinu u rehabilitaciju KCUS-a je stručna, naučna i edukaciona institucuja iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije.

Klinika (lokalitet Ilidža) raspolaže sa dvije ambulante, prostorom za kinezi i fizikalnu terapiju, ali i velikim bazenom.

U klinici se obavlja rehabilitacija za pacijente iz svih oblasti medicine, a najviše neurologije, neurohirurgije, plastične hirurgije, reumatologije, vaskularnih bolesti kao i urodinamika i  EMG dijagnostika. Fizijatrijska služba permanentno pokriva potrebe fizikalne terapije i rehabilitacije  pacijenata smještenih u Klinikama KCUS-a.

HIGIJENSKI USLOVI: Ovo nije klasični bazen za brčkanje, ali oni koji budu imali potrebu koristiti ga, mogu biti sigurni da je i ovo jedan od bazena čija se voda redovno kontroliše.

 

BAZEN WELLNESS CENTRA „BOSMAL“

bosmal bazen

Ovdje je riječ o bazenu koji mogu koristiti samo članovi kluba ˝Bazen i wellness centra˝ i stanari Bosmal City Center-a.

Bazen je dug 25 m, širok 8 m i dubok 1,6 m.  Održavanje kvaliteta vode obavlja se automatski, preko bayrol poolmanagera za automatsko mjerenje kvaliteta vode i doziranje hemikalija, a fizičko čišćenje dna bazena obavlja mali robot.

Pored plivanja, na raspolaganju su i dva slapa za vodenu masažu. Dva gejzira stvaraju privid morskih talasa i nemirne vode, dok deset višebojnih programskih reflektora mijenjaju vizuelni ugođaj u bazenu, čija voda se prelijeva u nijansama koje se kreću od svijetlo plave, preko purpurne do tirkizno zelene boje.

Za djecu je tu i mali, dječiji bazen dužine 6, širine 4 i dubine 0,6 metara.

HIGIJENSKI USLOVI: Voda u ovim bazenima također je pod kontrolom Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, te je ispravna i sigurna za kupanje.


BAZEN HOTELA CENTRAL

hotel central bazen

Moderni 25-metarski bazen hotela Central nalazi se u samom centru Sarajeva. Međutim, njega mogu koristiti samo gosti hotela ili korisnici wellness i spa usluga koje također nudi ovaj hotel.

HIGIJENSKI USLOVI: Bez obzira da li se opuštate ili samo brčkate, važno je znati da apsolutno ne morate strahovati od potencijalnih infekcija, jer se i ovaj bazen smatra od onih u kojima je kupanje posve bezbijedno.


BAZEN HOTELA SARAJEVO

hotel sarajevo bazen
U sklopu wellness centra hotela Sarajevo nalazi se i luksuzni zatvoreni bazen koji je na raspolaganju gostima hotela i korisnicima wellness usluga. Zatvoreni bazen ima i šank kao sastavni dio, a temperatura vode se održava na 26-30 stepeni.

HIGIJENSKI USLOVI: Ovo je još jedan od bazena sa redovno kontrolisanom vodom i bezbjedan je za kupanje.


BAZEN HOTELA BRISTOL

Idealno mjesto za smještaj poslovnih ljudi i turista iz cijelog svijeta, kao i za organizovanje različitih konferencija, seminara i prezentacija sa najsavremenijom ponudom i uslugom i 6. aprila 2011. godine ponovo otvara svoj vrata/ Foto: DEPO PORTALBristol, jedan od najpoznatijih i najluksuznijih sarajevskih hotela iz vremena prije rata, raspolaže sa gotovo 12.500 kvadratnih metara prostora. Hotel je u ratu potpuno devastiran, a nedavno je kompletno renoviran i prije nekoliko mjeseci je ponovo otvoren u punom sjaju.

U sklopu hotela također postoji i bazen koji je, nažalost, na raspolaganju samo gostima hotela.

HIGIJENSKI USLOVI: No, ako se zadesite kao gost u ovom sarajevskom hotelskom klasiku, slobodno se kupajte, jer je voda također redovno kontrolisana i higijenski posve sigurna.


BAZEN HOTELA HOLLYWOOD

hotel hollywood bazen


Hotel Hollywood smješten je u centru Ilidže, a raspolaže i zatvorenim bazenom poluolimpijskih razmjera. Obzirom da je bazen otvorenog tipa, ne morate biti gosti hotela da biste se kupali u njemu. Dovoljno je da dođete i platite 7 KM za dva sata kupanja, ili 9 KM za cijeli dan.

HIGIJENSKI USLOVI: Naravno, i ovo je jedan od gradskih bazena koji podliježe strogim i redovnim kontrolama vode, te kupači nemaju razloga za brigu.


BAZEN WOG

wog bazen

U sklopu tržnog centra Wog u Vogošći, pored kafea, restorana, supermarketa, frizerskih salona, vrtića, nalazi se i zatvoreni bazen.

Bazen je dug 25 metara, otvorenog je tipa, a u svojoj ponudi također ima i školu plivanja. Cijena karte je 3KM.

HIGIJENSKI USLOVI: Iako je cijena kupanja u ovom bazenu vrlo prijemčiva za prosječnog građanina, nema razloga za sumnju - u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo kažu da higijenski uslovi vode u ovom bazenu zadovoljavaju sve relevantne parametre.

(DEPO PORTAL)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook