FOTO I VIDEO/POČEO 2. FINEWINE&GOODFOOD SALON OKUSA

Praznik vrhunskih vina i hrane u Sarajevu

Arhiva23.03.11, 21:20h

Danas je u sarajevskom Domu Armije svečano otvoren 2. FineWine&GoodFood – međunarodni salon okusa. Vrhunski praznik hrane i pića, trajat će i sutra, 24. marta 2011, između 17 i 22 sata

salon okusa naslovna

Pripremila: Dina GANIBEGOVIĆ

Svečanom otvorenju prisustvovali su ambasador Makedonije Rami Rexhepi, ambasador Slovenije Andrej Grasselli, a Salon okusa proglasio je otvorenim Igor Kamočaji, zamjenik gradonačelnika Sarajeva.

- Drago mi je što ove godine vidim puno novih lica, a posebno mi je drago što su i stari prijatelji Salon okusa ponovo sa nama. Nadam se da ćete uživati u raznim delicijama koje će biti prezentovane u ova dva dana - kazala je Barbara Pribožič Leka, direktorica Finewine&Goodfood salona okusa.

FineWine&GoodFood Salon okusa Sarajevo je prošle godine dobilo prvi vrhunski salon okusa, na kojem su se ravnopravno predstavili vrhunski proizvođači hrane i pića iz regije. U dva dana posjetioci su uživali u degustacijama delicija 55 izlagača iz Italije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i BIH, a poseban dodatak bile su gastroenološke radionice.

I ove godine na 2. FineWine&GoodFood – međunarodnom salonu okusa posjetitelji mogu uživati u odličnom ambijentu i programu kojeg aktivno podupire i međunarodna Slow Food organizacija.

FineWine&GoodFood Salon okusa Međunarodna Slow Food organizacija već godinama podržava vrhunske proizvode iz BIH – to su slatko od šljive požegača iz Goražda, sir iz mjeha iz Nevesinja te grah poljak iz Trebinja. Kako su počasno sponzorstvo sa radošću prihvatile ambasade čak dvije države – Makedonija i Slovenija, uz domaće predstavnike Slow Fooda svoje autohtone proizvode predstavljaće i Makedonci sa svojim slatkim od divlje smokve i domaćim ajvarom, a slovenački Slow Food dolazi sa maslinovim uljem i delicijama lavande.

Obzirom da je udruženje Salon okusa od ove godine i zvanično član Saveza udruženja Organsko FBiH, na Salonu su takođerb prisutni i proizvođači koji se bave organskom proizvodnjom. Ovaj Savez okuplja proizvođače iz cijele Bosne i Hercegovine sa ciljem da se izvoze gotovi proizvodi.

Među potvrđenim izlagačima pojavljuju se i vrhunske vinarije, koje dobivaju međunarodna priznanja i na svjetskim ocjenjivanima – tako će po drugi put na Salon okusa doći vinarija Pullus iz Ptuja, Vinakras iz Sežane i vinarija Korenika Moškon, kaoi i zelen iz Vipave 1894. S druge strane će se predstaviti i domaći vinari, koji će još jednom potvrditi da se žilavka, blatina i vranac mogu lagodno uspoređivati sa svim vrhunskim vinima.


 

(DEPO)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook