KĆERKA RATNOG ZLOČINCA IDE TATINIM STOPAMA

Sonja Karadžić novi lider SDS-a?!

Arhiva12.03.11, 15:39h

Nakon što je izabrana za člana Opštinskog odbora SDS-a Pale, Sonja Karadžić, kćerka Radovana Karadžića, na narednom kongresu mogla bi ući i u najuže rukovodeće strukture ove stranke, piše Dnevni avaz

sonja karadžićRatni zločinac Radovan Karadžić, kojem mediji u RS sve više tepaju kao "bivšem predsjedniku RS", ne mora se brinuti za svoje ideološko-političko naslijeđe, ali ni poziciju svoje porodice. Njegova kćerka Sonja Karadžić odlučila je ući u politiku i krenuti očevim stopama u stranci koju je osnovao! Kako saznaje Avaz, Sonja se politički angažirala po direktnom očevom nalogu iz haškog pritvora.

- Moj otac blagonaklono gleda na moj politički angažman i imam njegovu podršku. Prošla su vremena kada je spominjanje Radovana Karadžića i povezivanje s mojom porodicom bilo opasno - izjavila je nakon što je izabrana u općinske organe SDS-a.

Njen ulazak u politiku i SDS, nesumnjivo, ima indirektne veze i s već najavljenim kandidaturama nekadašnjih stranačkih jastrebova Mirka Šarovića i Gojka Kličkovića za mjesto prvog čovjeka SDS-a.

Iako se špekulira da je članstvo u stranci Karadžićevoj kćerki omogućio aktuelni predsjednik Mladen Bosić samo zato što je bio primoran, on nije želio govoriti bilo šta o ovoj temi.

- Mediji mogu da pišu šta žele, nemam nikakav komentar - kratko je kazao Bosić za "Avaz", odgovarajući na pitanje o ulasku kćerke ratnog zločinca u politiku.

Tako se stranka koja za sebe voli reći da je evoluirala u "demokratsku evropsku", u vrijeme kada je bh. društvo podijeljeno više nego ikada, a međunarodna zajednica zaokupljena konstituiranjem vlasti u FBiH i državi, na mala vrata vraća svojim "izvornim korijenima".

Hoće li pobijediti umjerenija struja SDS-a, okupljena oko Bosića, ili pak ogranak koji otvoreno zagovara povratak nekadašnjih tvrdolinijaša, predvođenih Kličkovićem, bit će poznato već na narednom kongresu koji je iz nepoznatih razloga prolongiran. Kongres je trebao biti održan u ovom mjesecu.

No, ne treba uopće sumnjati da će se Sonja Karadžić munjevitom brzinom uspeti u sami vrh SDS-a i da će za svoju političku karijeru imati podršku stranačke infrastrukture. Ako ništa, sasvim sigurno će dobiti vjetar u leđa dijela SDS-a koji bi i danas naglas veličao Karadžićeve zločine samo kada to ne bi bilo otvoreno antidejtonsko djelovanje.

Valja podsjetiti da je Sonja tokom agresije na BiH bila tatin portparol. Iako je završila medicinu, dugo joj je glavna preokupacija bila radiostanica Sveti Jovan na Palama, koju su svojevremeno međunarodne vojne snage više puta pretresale.

No, ambiciozna tatina kćerka nije se zadovoljavala samo ovim aktivnostima.

Oprobala se i kao pjevačica, snimila nekoliko kaseta svojih pjesama, a u ratno vrijeme i neposredno nakon rata ostala je upamćena kao bahata kćerka "paljanskog monstruma", koja je nemilice trošila Karadžićev novac i proganjala svakoga ko nije mislio kao ona.

Ne treba isključiti mogućnost da je politički angažman Sonje Karadžić strateški dogovoren među političarima različitih usmjerenja u RS.

To je, kako navode pojedini analitičari, rezultat procjene određenih struktura iz RS da je došao trenutak za ključni udar na sve što personificira BiH i utjelovljuje njenu nezavisnost i suverenitet.

Karadžić je, kao i većina ratnih zločinaca, profitirao u ratnim pohodima, ali je u prvim godinama mira iskoristio nejasnu poziciju međunarodne zajednice i destablizirajuće prilike u BiH pa je u proljeće 1997. otpočeo svoj bijeg sa 36 miliona KM u torbi.

Aktuelni predsjednik RS Milorad Dodik 2005. godine, prije nego što je po drugi put postao premijer, potvrdio je da je Karadžić iz trezora Narodne banke RS odnio ove milione.

- Postoje dokumenti da je Karadžić odnio 36 miliona, najprije apoene u vrijednosti 28 miliona maraka, a onda još osam. Tada je već bio smijenjen i krio se od ruke međunarodne pravde - izjavio je tada Dodik.

Davno su, nažalost, prošla vremena kada je Karadžić i za Dodika, kao bivšeg lidera opozicije u RS, bio personifikacija zla i zločina, čovjek pomračenog uma, koji je u danima kad mu je bilo dosadno, dovodio ruske pjesnike na obronke Sarajeva da se zabavljaju gađajući Sarajlije iz "sijača smrti".

Danas je taj isti Karadžić u Republici Srpskoj tek "bivši predsjednik, kojem smetaju ventilatori iznad glave u haškoj sudnici, pa se jadničak, svako malo, prehladi". Rehabilitacija Karadžića dio je, po mnogim procjenama, projekta u kojem se žestoko brani pozicija RS, ali istovremeno brani i politika zločina koja ju je i uspostavila, piše u današnjem izdanju Dnevni avaz.

(Avaz/DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook