NESRETNI SLUČAJ ILI SAMOUBISTVO

Brekovica zavijena u crno na vijest o smrti 12-godišnjeg Esnafa

Arhiva15.02.11, 08:21h

Nezapamćena tragedija devetočlane siromašne porodice Ahmeta Čauševića, čiji je 12-godišnji sin Esnaf prekjučer oko 17.30 sati pronađen obješen u nedovršenom potkrovlju porodične kuće, šokirala je Brekovicu kod Bihaća

Esnaf Čaušević sa školskim drugovima Esnaf Čaušević (čuči u prugastoj majci) sa školskim drugovima

I dok na internet-stranici MUP-a UKS piše da je nakon uviđajnih radnji kojima je prisustvovao i tužilac ustanovljeno da je riječ o suicidu, u porodici smatraju da je dječak život izgubio nesretnim slučajem u igri. Tu mogućnost jučer nije posve isključio ni tužilac Idriz Begić, koji obavlja i funkciju portparola Tužilaštva USK, rekavši da će "rad na rasvjetljavanju ovoga tragičnog slučaja biti nastavljen". 

Pred porodičnom kućom nastradalog dječaka jučer se okupio komšiluk i rodbina. U tišini se prepričavao strašni događaj. Ahmet Čaušević, skamenjenog izraza lica, ne može da govori. Bivši je borac Petog korpusa, dva puta ranjavan. U kući je bila supruga Edina sa šestero djece. 

Amidža nastradalog Esnafa Muhamed Čaušević bio je u automobilu koji je vozio dječaka prema bihaćkom Domu zdravlja. Davao je znake života, mislili su da će ga spasiti.

- Iz kuće sam čuo vrisku, a kad sam izišao, vidio sam da nose Esnafa. Ušao sam u auto i držao ga u naručju. U Jablanskoj ulici, kilometar-dva prije dolaska do Službe hitne pomoći, Esnaf je otvorio jedno oko i to je bilo sve - ispričao je amidža Muhamed. 

Prije tragedije Esnaf je s amidžom Muhamedom radio nešto oko voća, potom se igrao u dvorištu i nestao. Muhamed Čaušević pokazao je mjesto u potkrovlju kuće gdje je najstariji brat Edin pronašao Esnafa i skinuo ga s konopca.

 - Esnaf je uzeo kanap kojim se vežu bale sijena i pokušao ga zakačiti za gredu. Stajao je na ovom paketu stiropora. Najvjerovatnije se stiropor izmakao ispod nogu, Esnaf izgubio ravnotežu, a kanap se zategao oko vrata - opisao je dramu amidža Muhamed. 

Na dječakovom vratu kada je skinut s grede bio je snažno urezan trag konopca, a vrat je na tom mjestu bio crn.

- Ahmet samo šuti, ni suzu ne pušta da sebi olakša. Esnafa je posebno volio - priča Muhamed Čaušević o svom bratiću koji mu je uvijek išao u trgovinu po cigarete.

Edin Čaušević, najstariji brat tragično nastradalog dječaka, stajao je u kućnom dvorištu bez riječi, oborene glave. Esnafova dva brata blizanca Adil i Sanel nesvjesni su tragedije, iako znaju šta se dogodilo. Bili su u kući dok se Esnaf u potkrovlju zaigrao i tragično nastradao. U posjetu Čauševićima stigli su i Esnafovi školski drugovi. Dženaza će biti obavljena danas.

Mirsad Čaušević i Sead Abdijanović ispred MZ Brekovica prikupljali su pomoć za ovu izuzetno siromašnu porodicu.

- Neće belaj nego na siromaha. Ahmet Čaušević je demobilisani borac i jedva s porodicom sastavlja kraj s krajem - kažu Čaušević i Abdijanović dok su išli od kuće do kuće.

(dnevniavaz.ba/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook