FOTO/ Brojne delegacije

Položeni vijenci na spomen-obilježje Vječna vatra povodom Dana pobjede nad fašizmom

Hronika09.05.24, 12:55h

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom danas će biti upriličeno i otvaranje postavke Muzeja "Valter brani Sarajevo" na Bistričkoj stanici, te polaganje cvijeća na mezarju "Kovači" i spomen-parku Vraca

 

 

Delegacije svih nivoa vlasti, Oružanih snaga BiH, SUBNOR-a i drugih udruženja građana danas su položile vijence na spomen-obilježju Vječna vatra u Sarajevu povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.

 

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk poručio je da je izuzetno važno da baštinimo antifašističke vrijednosti na kojim se temelji naša državnost.

 

- Treba da jačamo institucije Bosne i Hercegovine i da ulažemo u obrazovanje i nauku jer je to najbolji način da se spriječi ponavljanje fašizma - istakao je Uk.

 

Podsjetio je da se fašizam razbuktao upravo na našim prostorima u 90-im godinama kada su se u Bosni i Hercegovini najviše osjetile njegove posljedice zbog čega je posebno bitno istrajavati na antifašističkim vrijednostima.

 

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom danas će biti upriličeno i otvaranje postavke Muzeja "Valter brani Sarajevo" na Bistričkoj stanici, te polaganje cvijeća na mezarju "Kovači" i spomen-parku Vraca.

 

Dan pobjede nad fašizmom je praznik koji slavi pobjedu Sovjetskog saveza nad Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Prvi put je inauguriran u Sovjetskom savezu nakon potpisivanja predaje Nijemaca u kasnu večer 8. maja 1945.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook