Pokrenut spor

Težak udarac za Republiku Srpsku, a ovaj put dolazi iz Slovenije

Front07.05.24, 18:56h

Težak udarac za Republiku Srpsku, a ovaj put dolazi iz Slovenije
Pravni zastupnik „Vijadukta“ Predrag Baroš potvrdio je da je odluka donesena 1. maja i da je njome zahtjev za poništenje arbitražne odluke odbijen u cijelosti

 

 

Republika Srpska dužna je slovenačkom preduzeću “Vijadukt” isplatiti 90 miliona maraka odštete zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

 

Ovo je konačna odluka Arbitražnog vijeća u Londonu koje je odbacilo zahtjev Republike Srpske, odnosno BiH, za poništenje arbitražne odluke iz 2022. godine kojom je BiH obavezana da “Vijaduktu” isplati 90 miliona KM odštete, saznaje Capital.

 

Slamku spasa RS je pokušala da nađe u nastavku postupka te je podnijela zahtjev za poništenje te odluke. Uz taj zahtjev Vlada RS je dala i bezuslovnu garanciju da će platiti dug, ukoliko odluka ne bude poništena.

 

Međutim, zahtjev nije prihvaćen tako da će se vlast RS-a suočiti sa ogromnim finansijskim izazovom.

 

Pravni zastupnik „Vijadukta“ Predrag Baroš potvrdio je da je odluka donesena 1. maja i da je njome zahtjev za poništenje arbitražne odluke odbijen u cijelosti.

 

– Zahtjev za poništenje arbitražne odluke je odbijen u cijelosti, tako da je arbitražna odluka od 18. aprila 2022. godine, ostala na snazi. Također, ovom odlukom je blokada sprovođenja izvršnog postupka stavljena van snage, a odlučeno je i da svaka strana snosi svoje troškove zastupanja – kaže Baroš.

 

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi hidroelektrane na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Viadukt“ je 2016. podnio zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

 

Podsjećamo, ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

 

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom na to da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

 

Godinu dana nakon pokretanja arbitraže Vlada RS potpisala je sa Savjetom ministara BiH sporazum kojim se obavezala da plati sve troškove arbitražnog postupka, izvijestio je Capital.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook