U galeriji Collegium Artisticum

U Sarajevu izložba povodom stote godišnjice rođenja slikara Marija Mikulića

Kultura07.05.24, 12:01h

U Sarajevu izložba povodom stote godišnjice rođenja slikara Marija Mikulića
Za plodni umjetnički rad dobio je i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva 1966. godine

 

 

Reprezentativna izložba "Mariovih sto godina" na kojoj će biti predstavljeno više od dvije stotine slika i crteža povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja istaknutog bosanskohercegovačkog slikara Marija Mikulića, bit će otvorena 8. maja u galeriji Collegium Artisticum. 

 

Mario Mikulić (Korčula, 1924. – Sarajevo, 1991.) istaknuti je bosanskohercegovački slikar poznat po portretnim ostvarenjima u različitim tehnikama od realizma do ekspresionizma. Osim kultnih osoba našeg doba, kao što su Josip Broz Tito ili Ivo Andrić koje je portretirao, portret i ljudska figura bile su njegove opsesivne teme. Pored zanimanja za portret i ljudsku figuru u Mikulićevom stvaralaštvu pojavljuju se još dvije važne teme: pogled na sarajevsku Ulicu Vase Miskina, s prozora njegova ateljea, i dalmatinske ribarske teme.

 

Za plodni umjetnički rad dobio je i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva 1966. godine.

 

"Kultura sjećanja znači i spomen čovjeku koji je 1942. iz Splita pobjegao od ustaša u Sarajevo, bio dio partizanskog Fojničkog odreda, među stotinama portreta je i onaj Josipa Broza Tita s kojim je proveo dane u Bugojnu, ali dominirali su obični ljudi jer poznavao je duboke ljudske emocije i patnje. Mario Mikulić je važan dio kulture Sarajeva i cijele BiH", izjavio je Goran Mikulić organizator izložbe i sin velikog slikara.

 

Pokrovitelj izložbe je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

 

Izložba će biti otvorena u 19.00 sati, a za posjete će biti dostupna do 28. maja, od ponedjeljka do petka u terminu od 10.00 do 18.00 sati, saopćeno je iz galerije Collegium Artisticum.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook