postupili po rješenju suda

Oglasio se Centar za socijalni rad Sarajevo o ocu zlostavljaču dječaka, oduzimanju bebe hraniteljima i vraćanju majci

Hronika23.04.24, 14:17h

Oglasio se Centar za socijalni rad Sarajevo o ocu zlostavljaču dječaka, oduzimanju bebe hraniteljima i vraćanju majci
Rješenjem Općinskog suda u Sarajevo utvrđeno da je da se ocu oduzima pravo da živi s djecom, a da će malodobna djeca nastaviti živjeti s majkom

 


U vezi sa slučajem oca koji je pod istragom zbog seksualnog zlostavljanja 5-godišnjeg sina, te odluke Centra za socijalni rad i Općinskog suda Sarajevo da se beba, njegova sestrica, oduzme hraniteljima Elmi i Harisu Žužiću i djeca vrate majci, u redakciju “Dnevnog avaza” danas je stigao odgovor iz JU “Kantonalni centar za socijali rad” Sarajevo.


Odgovor koji potpisuje direktor Mahir Delić Avaz prenosi u cijelosti, osim što su izostavljeni inicijali majke, dječaka i bebe koji su navedeni u odgovoru:


U vezi vašeg upita dostavljenog putem e-maila od 22.04.2024. godine, informišemo vas o sljedećem:


- Da je Stručni tim JU “Kantonalni centar za socijalni rad” Sarajevo postupio po Rješenju Općinskog suda u Sarajevo, kojim je utvrđeno da se ocu malodobnih oduzima pravo da živi s djecom, a da će malodobna djeca nastaviti živjeti s majkom. Sud je u donošenju ovakve odluke između ostalog cijenio mišljenje stalnih sudskih vještaka, stručnih radnika JU Centar za socijalni rad Zenica, stručnih radnika JU “Kantonalni centar za socijalni rad “ Sarajevo, te izjave srodnika.


- S obzirom na to da je Rješenjem Općinskog suda u Sarajevo utvrđeno da će malodobna djevojčica koja je ranijim rješenjem JU “Kantonalni centar za socijalni rad” smještena u hraniteljsku porodicu Žužić, nastaviti živjeti s majkom, bilo je neophodno postupiti po sudskoj odluci i donijeti rješenje o prestanku prava na smještaj malodobne djevojčice u hraniteljskoj porodici, te otkazati ugovor o hraniteljstvu. Na rješenje JU “Kantonalni centar za socijalni rad”, kojim je utvrđen prestanak prava na smještaj malodobne djevojčice u hraniteljskoj porodici Žužić, hraniteljska porodica je uložila žalbu koju je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, kao drugostepeni organ, odbio.


- S obzirom na to da hraniteljska porodica Žužić nije postupila po uputi JU “Kantonalni centar za socijalni rad” Sarajevo i predala dijete majci, pred Općinskim sudim u Sarajevu pokrenut je postupak izvršenja odluke o predaji maloljetnog djeteta. Na osnovu ranije izvršnog rješenja, Sud je donio rješenje kojim se određuje izvršenje, predajom malodobnog djeteta na čuvanje i odgoj majci u roku od 24 sata - navodi se u odgovoru. 


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook