šest minuta 'slave' premijera rs

Kad Radovan (po)zove Senu 'na kafu': 'Upamet se dozovi... Prekini lakrdiju, spasi obraz, kao Strika prije tebe...'

Front21.04.24, 19:32h

Kad Radovan (po)zove Senu 'na kafu': 'Upamet se dozovi... Prekini lakrdiju, spasi obraz, kao Strika prije tebe...'
'Imaš lako rješenje – spasi obraz, dok ga još imaš, ako ga imaš […] spasi se, spasi sve nas u Bosni i Hercegovini ove smijurije', poručio je Radovan Višković, premijer entiteta Republika Srpska, sutkinji Seni Uzunović, koja vodi proces protiv Milorada Dodika

 

 


Izvor: Al Jazeera Balkans
Piše: Fuad Kovačević


„Seno, upamet se dozovi […] javi se da idemo na kafu […] prekini lakrdiju, spasi obraz, kao što je to uradio Strika prije tebe“, „briljirao“ je premijer bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković, javno pozivajući sutkinju Senu Uzunović, koja je na Sudu Bosne i Hercegovine zamijenila Mirsada Striku u procesu koji se vodi protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i vršioca dužnosti Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.

 

Nestrpljivo je Višković čekao svoj red da progovori koju na konferenciji za novinare u Lukavici, nakon što su, poslije ročišta na najvišem državnom sudu, optužnicu i kompletan proces „urnisali“ branioci, savjetnici, eksperti, pravnici… te je u šest minuta i dvije sekunde „nadrobio“ sve što mu je palo na pamet.


Još bi Višković svašta nagovorio da su mu dozvolili, ali su za govornicu trebali izaći jači igrači – predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad („kako se zove“) Stevandić, članica državnog Predsjedništva iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović i prvooptuženi Dodik, koji je, kako sam reče, „čekao pola sata da dođe do riječi na vlastitoj zabavi“.


I predsjednik RS-a je pokušao biti duhovit, bahatošću i arogancijom je bezuspješno „pokrivao“ sve snažniji pritisak i na njega lično, i na entitet čiji je praktično gazda, no sve se završilo uvredama, grubostima, neistinama i prijetnjama, što se i očekivalo. Tako je entitetski premijer, potpuno neočekivano, „ukrao šou“ te izmamio osmijehe onih koji vjeruju kako je intimiziranje sa sutkinjom i poziv na kafu nešto zabavno i smiješno.


‘Nudio novac da se premještaju masovne grobnice’


Prije nego što pogledamo šta je to sve uspio nagovoriti u tih šest minuta i dvije sekunde, da vidimo ko je taj Radovan Višković, već 18 godina jedan od najjačih Dodikovih skutonoša; od 2006. kao poslanik u parlamentu RS-a te od 2018. entitetski premijer u drugom mandatu. Memorijalni centar Srebrenica pozvao je u septembru 2020. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti Radovana Viškovića zbog njegove uloge u premještanju masovnih grobnica, pozivajući se na na iskaz zaštićenog svjedoka na Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu “Josipović i drugi” iz 2017. godine. Istraga se tražila zbog navoda zaštićenog svjedoka M-16, koji je na državnom Sudu 2017. naveo da mu je “R.V. nudio novac da premješta masovne grobnice”.


„Radovan Višković je […] pod zakletvom, i to prema izjavama svjedoka Tužilaštva i prema izjavama svjedoka odbrane u Hagu pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, bio i u Potočarima i u Srebrenici u julu 1995. godine. U najmanje jednom slučaju je učestvovao u organizaciji transporta zarobljenika, najvjerovatnije na neko od mjesta zatočenja, odnosno mjesta pogubljenja, i učestvovao u takozvanoj operaciji asanacije, odnosno prekopavanja masovnih grobnica i prikrivanja dokaza o genocidu“, kazao je tada Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica za Radio Slobodna Evropa, zahtjevajući da se istraži Viškovićeva ratna uloga tokom genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je za RSE da je Posebni odjel za ratne zločine formirao predmet koji se odnose na više osoba, uključujući i Radovana Viškovića.


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook