ZADUŽBINA MILANA MLADENOVIĆA POKREĆE TUŽBU

Zgroženi šta je Željko Mitrović uradio od kultne pjesme EKV 'Novac u rukama': Utišao original, nasnimio svoj vokal!

Mediji19.04.24, 20:20h

Zgroženi šta je Željko Mitrović uradio od kultne pjesme EKV 'Novac u rukama': Utišao original, nasnimio svoj vokal!
Televizija Pink i gospodin Mitrović su neovlašteno izmijenjeni snimak grupe EKV u cjelini emitovali tri puta na televizijskom programu Pink (uključujući i emisiju “Nacionalni Dnevnik”) i postavili ga na Instagram, X i Youtube, potpisujući ga kao: "Copyright - RTV PINK". Zajedno sa snimkom postavili su i pisano saopštenje...

 

 

 

Zadužbina Milana Mladenovića – organizacija osnovana sa ciljem da se autorska i lična zaostavština Milana Mladenovića sačuva, poštuje i promoviše – obavještava javnost da su Televizija Pink i njen vlasnik Željko Mitrović dana 18. 04. 2024. godine neovlašteno, bez odobrenja i bez saglasnosti emitovali izmijenjeni snimak pjesme “Novac u rukama”, koja je autorsko djelo grupe “Ekatarina Velika” - navodi se u saopćenju Zadužbine.


Navedenog dana Televizija Pink je putem televizijskog programa, društvenih mreža i interneta emitovala snimak u izmijenjenoj formi koji je predstavljen kao “obrada pjesme”. Predmetni snimak je nastao tako što je na originalnom snimku pjesme "Novac u rukama" glas Milana Mladenovića utišan, a uz njega nasnimljen vokal gospodina Mitrovića. 


Za ovo flagrantno i grubo narušavanje integriteta tuđeg autorskog djela Televizija Pink i Željko Mitrović nisu dobili, niti su tražili saglasnost od autora. Takođe nije tražena ni saglasnost da mogu izmijeniti snimak od vlasnika fonogramskih prava na pjesmu "Novac u rukama" – a to je ZKP RTV Slovenija.


Televizija Pink i gospodin Mitrović su neovlašteno izmijenjeni snimak grupe EKV u cjelini emitovali tri puta na televizijskom programu Pink (uključujući i emisiju “Nacionalni Dnevnik”) i postavili ga na Instagram, X i Youtube, potpisujući ga kao: "Copyright - RTV PINK". Zajedno sa snimkom postavili su i pisano saopštenje da se radi o “cover pjesmi”, odnosno “obradi” koju je gospodin Mitrović sa svojim novim bendom snimio "u čast velikog EKV-a i aprilskog rođendana Margite". 

 

zeljko-mitrovic-novac-u-rukama


Zadužbina Milana Mladenovića ocjenjuje djelovanje RTV Pink i njenog vlasnika kao protivpravno, a njihovo saopštenje kao licemjerno i neistinito. Zbog toga je sa vlasnikom fonogramskih prava RTV Slovenija pokrenula postupke da se sa svih internet platformi ukloni predmetni snimak. Snimak je već uklonjen sa Instagrama i mreže X, a uskoro će biti skinut i sa drugih platformi.


Zadužbina Milana Mladenovića će zajedno sa ostalim nosiocima autorskog prava na pjesmu "Novac u rukama" pokrenuti postupke pred nadležnim sudom protiv Televizije Pink i Željka Mitrovića, a radi ostvarenja prava na zaštitu integriteta autorskog djela "Novac u rukama" i suprotstavljanja nedostojnom iskorišćavanju tog djela. 


O ishodu tih postupaka javnost će biti naknadno obaviještena - navodi se u saopćenju Zadužbine Milana Mladenovića. 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook