Tržište nekretnina

Za 100.000 KM jedva garsonijera: Tri plaće za kvadrat stana

Biznis Klub19.04.24, 12:35h

Za 100.000 KM jedva garsonijera: Tri plaće za kvadrat stana
Iako je na tržištu nekretnina trenutno došlo do stagnacije, ipak, značajnije korekcije se ne očekuju. S jedne strane i dalje je prisutna velika potražnja za nekretninama, a, s druge, ponuda je prilično skromna

 

 

Zbog inflatornih šokova u prethodnom periodu i rasta cijena nekretnina prosječnom građaninu stan je sve teže kupiti. Stanje na tržištu nekretnina, pogotovo u poređenju prošle s 2022. godinom, gotovo je eksplodiralo, piše Avaz.


Tako je u četvrtom kvartalu prošle godine u BiH prosječna cijena u novogradnji iznosila 2.630 KM po kvadratnom metru. S druge strane, statistika pokazuje da rast plaća ne prati prosječnu cijenu kvadrata. Prosječna plaća koja je u decembru prošle godine iznosila 1.285 KM za pet godina je porasla za samo 343 KM, a kvadrat stana, odnosno njegova prosječna cijena u tom periodu, viša je za 879 KM!

 

Prije pet godina u Mostaru se stan od pedesetak kvadrata, prema dostupnim podacima agencija za nekretnine, mogao kupiti za 100.000 KM, dok se trenutno za taj novac jedva može pronaći garsonijera.

 

Budući da se cijene kvadrata u novogradnji kreću od 3.800 do 4.000 KM u Mostaru, a u Sarajevu od 4.000 do 6.000 KM, u zavisnosti od lokacije, građanima s prosječnim primanjima, koja su trenutno 1.338 KM, trebaju, praktično, tri plaće za kvadrat stana!

 

Iako je na tržištu nekretnina trenutno došlo do stagnacije, ipak, značajnije korekcije se ne očekuju. S jedne strane i dalje je prisutna velika potražnja za nekretninama, a, s druge, ponuda je prilično skromna.


Kada je riječ o Sarajevu, prema riječima agenta za nekretnine Borisa Marića, definitivno postoje naznake o tome da će u narednom periodu doći do otvaranja gradilišta, odnosno izgradnje stambenih objekata, pogotovo na području Novog Sarajeva.

 

- To bi, definitivno, trebalo utjecati na to da u starogradnji dođe do blage korekcije cijena. Jer i u starogradnji cijene kvadrata nerijetko dostižu iznose i do 5.000 KM, naprimjer, u Centru i Starom Gradu - rekao nam je Marić.


Cijene kvadrata počele su rasti i dostizati dvocifrene brojke u 2019. godini.

 

- Činjenica je da je tada došlo do stagnacije i određenog pada usljed šoka uzrokovanog pandemijom koronavirusa, ali je u drugoj polovini 2020. godine uslijedio značajan rast koji je trajao sve do kraja prošle godine - naveo je Marić.

 

Cijena kvadrata prije pet godina u novogradnji u prosjeku koštala 1.751 KM. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook