prkose svim presudama

NSRS usvojila sramotni izvještaj kojim se negira genocid u Srebrenici, za njega glasale sve srpske stranke

Front18.04.24, 17:22h

NSRS usvojila sramotni izvještaj kojim se negira genocid u Srebrenici, za njega glasale sve srpske stranke
U nastavku sjednice trebalo bi se raspravljati o još nekoliko spornih prijedloga, kao što su dopuna Zakona o radu, kao i izbornog zakona RS

 


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske danas su na Posebnoj sjednici usvojili sramotni izvještaj takozvane "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine", prenosi Raport.


O kakvom se dokumentu radi, dovoljno govori izjava premijera Vlde RS Radovana Viškovića koji je tokom svog izlaganja u NSRS rekao da je "Komisijom rukovodio Gideon Grajf, jedan od najvećih svjetskih autoriteta za proučavanje Holokausta, te da je zaključak bio da se dešavanja u Srebrenici ne mogu okarakterisati kao genocid".


Ovaj je sramni izvještaj, koji prkosi pravosnažnim sudskim presudama za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, prethodno je podržala Vlada RS.


Zaključke, koji obuhvataju i usvajanje spomenutog izvještaja, podržali su klubovi poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, NPS-a, Ujedinjene Srpske i Liste za pravdu i red te poslaničke grupe SPS-a, DNS-a i Narodnog fronta.


U zaključcima se "osuđuju i smatraju apsolutno nedopustivim i neprihvatljivim postupci ambasadora Zlatka Lagumdžije, stalnog predstavnika BiH pri UN, koji su usmjereni na pripremu i dostavljanje prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici Generalnoj skupštini UN bez konsultacija i saglasnosti institucija BiH, entiteta i konstitutivnih naroda, radi demonizacije RS i srpskog naroda kao genocidnog".


U nastavku sjednice trebalo bi se raspravljati o još nekoliko spornih prijedloga, kao što su dopuna Zakona o radu, kao i izbornog zakona RS.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook