Skandal trese Hrvatsku

Reditelj Dalibor Matanić priznao optužbe za seksualno uznemiravanje: To što sam radio je neprihvatljivo

Kultura06.04.24, 11:40h

Reditelj Dalibor Matanić priznao optužbe za seksualno uznemiravanje: To što sam radio je neprihvatljivo
Ističe kako iskreno i neizmjerno žali zbog svojih neprimjerenih postupaka koji su izazvali kod pojedinih žena osjećaj uznemirenosti i nelagode

 

 

Nakon objave Večernjeg lista da je hrvatski reditelj Dalibor Matanić, zbog uznemiravanja žena izgubio sve poslove, on se u petak navečer oglasio na Facebooku priznavši kako je pijan i drogiran uznemiravao kolegice, zbog čega je izrazio žaljenje te je dodao da se liječi.


- Više od 20 godina brinem na setu da žene imaju mir toliko potreban za glumačku koncentraciju i zato većina glumaca i voli raditi sa mnom jer ne dopuštam nikakva uznemiravanja, čak sam znao dati i otkaze onima koji ne bi poštovali mir glumica i ostalih suradnica. Kako to obično biva, znao sam svaki detalj u kadru kojeg bi snimao, no pritom lično nisam bio svjestan detalja svog ponašanja... - navodi reditelj, između ostalog, u objavi, prenosi Hina.
 

Ističe kako iskreno i neizmjerno žali zbog svojih neprimjerenih postupaka koji su izazvali kod pojedinih žena osjećaj uznemirenosti i nelagode.


- Nisam bio svjestan svog pogrešnog pristupa prema kolegicama izvan seta. Ne postoji opravdanje ni izvinjenje za moje postupke. Poznat sam po specifičnom, rubnom humoru i radikalnim metodama rada ne bi li glumci bili što bolji u kadru, no ništa ne opravdava ako nekome izazovete osjećaj nelagode - navodi dalje Matanić.

Tek sada, kaže, kad se samostalno prijavio u ustanovu za liječenje ovisnosti i u radu sa stručnim osobama, osvijesti je da je na neprimjeren način uznemiravao kolegice.

- Sve se zbivalo u trenucima kad sam bio pod utjecajem alkohola ili droga. Naš posao je užasno stresan, ali to me naravno nikako ne opravdava. Volio bih prije svega da u ovome budem primjer drugim kolegama, riječ je o vrlo osjetljivom terenu u kojem se neki od nas očito ne snalaze najbolje - dodaje Matanić.

Kaže i kako se dijelu žena već lično izvinio i molio za oprost, a nastavit će to "najponiznije i s punim respektom raditi tokom liječenja".

- Ne zamjeramo onima koji su nas drugi dan zbog mojih grešaka, odmah ostavili bez posla, stekli smo neke nove lijepe prijatelje koji su spremni pomoći. Najbitnije u svemu ovome je da sam ja u potpunosti osvijestio da je to što sam radio neprihvatljivo, tog nisam bio svjestan i nisam razumio svoju poziciju na ispravan način. Nema opravdanja za greške koje sam počinio... Spreman sam snositi posljedice... ali molim sve, posebno medije, da budu obzirni prema mojoj porodici, koja s ovim nema ništa - poručio je Dalibor Matanić.

Večernji list je u petak objavio kako je najuspješniji hrvatski reditelj svoje generacije u martu ostao bez posla na velikoj evropskoj seriji, kampanje za jedan ženski časopis te predizbornog angažmana za vodeću hrvatsku političku stranku, a sve nakon što su do njegovih producenata došle priče žena koje je seksualno uznemiravao.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook