VIDEO/ DANAS U SARAJEVSKOJ VIJEĆNICI

Otpor pod opsadom: Pogledajte insert iz filma 'Izložba '92', sa polaganja zakletve članova umjetničke čete u Holliday Innu...

Kultura05.04.24, 12:34h

Otpor pod opsadom: Pogledajte insert iz filma 'Izložba '92', sa polaganja zakletve članova umjetničke čete u Holliday Innu...
Doći će vrijeme kada neće biti ni nas, preostalih preživjelih. Zato je važno da kolektivnoj memoriji grada i zajednice tragovi o ovoj izložbi ostanu trajno sačuvani - naveo je Duraković

 

 

Danas će u Gradskoj Vijećnici Sarajevo, sa početkom u 16:30 sati, biti održana projekcija filma „Izložba '92“ reditelja Jasmina Durakovića, te promocija monografije „Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH“ i otvorenje izložbe fotografija-dokumenata posvećene kulturnom otporu u opsjednutom Sarajevu, na samome početku rata. Iza cijelog projekta stoji Mirsada Baljić i UG "Art Colony", uz pomoć Grada Sarajeva.


Ovo je jedan od programa u okviru obilježavanja opsade Sarajeva 1992-1995. godine.


U monografiji „Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH“ tim povodom Jasmin Duraković je napisao: 
 

- Biti u gradu pod opsadom bila je stalna igra između života i smrti. Na smrt smo se brzo navikavali, bila je svuda oko nas. Biti živ značilo je boriti se.  I svi su bili duboko u tome - od vojnika na prvim linijama do građana koji su, strpeći se od granata, vodili borbu do posljednjeg daha za golo preživljavanje. I upravo u takvim za sve nas do tada nezamislivim okolnostima, u opsednutom gradu živjela je i umjetnost. Bio je to nepatvoreni otpor i žudnja za slobodom.


Prva kolektivna izložba u opsjednutom Sarajevu 'Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH' bila je upravo to. Krik pojedinaca udruženih u zajedničkom projektu. Tu su izložbu pravili likovni umjetnici Sarajeva, ali i ratni volonteri, građani, vojnici i komandanti Armije BiH. Bilo je to takvo vrijeme. Umjetnički otpor išao je rame uz rame s onim koji su s puškama u rukama branili svoje kuće i stanove u Sarajevu.


I onaj dan septembra '92, kad sam došao ispred Akademije likovnih umjetnosti, ispred koje su se okupili umjetnici, najveći dio njih s same akademije. Fotograf Kemal Hadžić pravio je fotografije za plakat, moj kolega i ja snimali smo video materijal. Podignute otvorene šake umjetnika, dok oko nas fijuču zvuci metaka, granate tresu grad, ostaju kao trajno sjećanje na ta dramatična i sudbonosna vremena.


Zato su u memoriji grada upravo ovi materijali, ali i oni s otvaranja same izložbe u Kamernom teatru u jesen '92. godine, važni dokumenti o duhu života u opsjednutom Sarajevu. I svi ti ljudi koji su stigli, ko zna kako i kojim gradskim stazama, u Kamerni na otvaranje izložbe vjerovali su taj dan da je kultura i umjetnost za njih i grad. I bila je dragocjena. Ta izložba, ali i predstava „Sklonište“ i druge, filmske projekcije, promocije knjiga i muzički koncerti, dokazi su čudesne snage i duha građana Sarajeva u trenucima kada je bilo najteže.


Kolektivna izložba 'Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH' bila je izraz patriotizma prema svojoj zemlji i gradu, ali i vjerovanja u univerzalnu snagu umjetničkog čina. To je davalo snagu svima - umjetnicima ali i publici koja, uprkos svemu, u velikom broju pohodila te umjetničke i kulturne događaje. Mnogih od onih koji su, kao umjetnici ili publika, bili na ovoj izložbi više nema. Doći će vrijeme kada neće biti ni nas, preostalih preživjelih.


Zato je važno da kolektivnoj memoriji grada i zajednice tragovi o ovoj izložbi ostanu trajno sačuvani - naveo je Duraković.


U nastavku pogledajte insert iz filma "Izložba '92" - sa polaganja zakletve članova muzičke čete u Holliday Innu, u augustu 1992. godine...

 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook