VIDEO/ U potrazi za novim finansijama

Kusturica se sastao s Putinom: Režiser mu spominjao ustaše, tražio novac, pričao o ratu...

Front03.04.24, 12:27h

Kusturica se sastao s Putinom: Režiser mu spominjao ustaše, tražio novac, pričao o ratu...
Dragi Emire, dobar dan! Drago mi je da vas vidim! - pozdravio je ruski lider svog gosta, rukovavši se sa njim...

 

 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin primio je u Kremlju poznatog režisera Emira Kusturicu, prenosi RTRS.

 

- Dragi Emire, dobar dan! Drago mi je da vas vidim! - pozdravio je ruski lider svog gosta, rukovavši se sa njim.

 

Ruski lider je tokom susreta izjavio da Zapad krivi Rusiju za kraj kolonijalizma u svijetu, ali da je taj proces bio neizbježan.

 

- Ove istorijske fobije su i dalje prisutne, neki još uvijek krive Rusiju, jer je neko jednom izgubio kolonijalnu moć. Ne prestaju da se, uslovno govoreći, vređaju što smo pomagali narodima Afrike, Latinske Amerike i Azije da ustanu, bore se za slobodu, vjerujući da je Rusija kriva za propast kolonijalizma. Ali to uopšte nije tako - naglasio je Putin.

 

Prema njegovim riječima, "dejstva Sovjetskog Saveza ubrzala su proces, ali on je bio neizbježan".

 

- Zato što je u Africi, Latinskoj Americi i Aziji to već preraslo principe kolonijalnog režima. Ljudi više nisu željeli da budu robovi. Da, naravno, Sovjetski Savez je to nekako stimulisao, podsticao, ali ovi istorijski procesi su bili neizbježni, bili su objektivni - zaključio je ruski lider.

 

Ruski predsjednik takođe je primijetio da se svijet mijenja i preformatira, a nove sile i centri svijeta razvijaju se tempom kakav istorija nikada nije vidjela.

 

- Dešava se promjena, preformatiranje svijeta. Zato što se nove sile, novi centri svijeta razvijaju brzinom kakvu istorija vjerovatno nije vidjela. A ti procesi su neizbježni. Samo niko na vlasti, u širem smislu te riječi, ne želi da se pomiri sa tim i traži krivce - rekao je Putin.

 

Takođe je napomenuo da je to politička sfera, ali da je "kao i uvijek povezana sa umjetnošću, jer umjetnost odražava život".

 

- A današnjica je samo dobro zaboravljena prošlost - dodao je predsjednik Rusije.

 

Kusturica je tokom razgovora uporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce, a Putin je prokomentarisao da je takvo poređenje legitimno. Putin je takođe istakao da se Kusturičine ocjene događaja u Ukrajini poklapaju sa njegovim procenama, a da su dešavanja u Srbiji i Ukrajini veoma slična.

 

- Vaše današnje ocjene, uključujući o tragičnim događajima u Ukrajini (i analogija sa događajima u Јugoslaviji tokom Drugog svjetskog rata) potpuno se poklapaju sa mojim. Ono što se desilo u Srbiji i što se sada dešava između Rusije i Ukrajine – veličanje, podizanje na pijedestal fašističkih elemenata prošlosti, davanje im novog života u današnje vrijeme – sve su to vrlo slične pojave - konstatovao je ruski predsjednik.

 

Putin je dodao da su nedavni teroristički napadi u rangu sa ideologijom ekstremnog nacionalizma, koji pokazuje nevjerovatnu vitalnost.

 

- Nevjerovatno koliko je žilava ova ideologija mizantropije i ekstremnog nacionalizma koju su mnoge sile vijekovima koristile u svojim, prije svega ne ideološkim, već geopolitičkim interesima... Tu spadaju, inače, i teroristički napadi koje vidimo u posljednje vrijeme i koje preživljavamo u posljednje vrijeme - naglasio je ruski lider.

 

Kusturica je rekao da planira da snimi "ruski triptih" od tri filma po Fjodoru Dostojevskom, Nikolaju Gogolju i Lavu Tolstoju, kao i da završi rad na "Lavru" po romanu Evgenija Vodolazkina, napominjući da poslije ovoga "može da završi karijeru".

 

- Imam ideju da napravim triptih u novom svijetu, ruski triptih, tri filma. Prvi se zove ‘Inženjer lakih šetnji’ – to je moja savremena verzija Dostojevskog. Zatim moja verzija Gogolja ‘Kako se Ivan Ivanovič naljutio na Ivana Nikiforoviča’ – veoma smiješna i mislim da je važno da se to sada uradi. I treći film ‘Kozaci’ Lava Nikolajeviča Tolstoja - ispričao je Kusturica.

 

Putin je ove ideje nazvao zanimljivim i dodao da su Kusturičine zasluge očigledne.

 

- Što se tiče kreativnosti, naravno, te ideje su veoma zanimljive i hajde da razgovaramo o njima - rekao je Putin.

 

Ruski lider je ocijenio i da je rano govoriti o završetku karijere režisera.

 

- Što se tiče završetka karijere, čini mi se da je rano da govorite o tome. Rano… Toliko ste mnogo uradili. Čini mi se da ćete još najmanje toliko uraditi - ocijenio je Putin.

 

 

(DEPO PORTAL/mm/Foto:Prsc)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook