UHAPŠENI JUČER

Karišik i Hadžibajrić predati Tužilaštvu: Organizovani kriminal, pranje novca, mito... samo su neka od (ne)djela za koje se terete

Hronika29.03.24, 11:30h

Karišik i Hadžibajrić predati Tužilaštvu: Organizovani kriminal, pranje novca, mito... samo su neka od (ne)djela za koje se terete
Tokom pretresa, kako je ranije saopćeno, pronađeni su i izuzeti predmeti koji će biti korišteni u daljnjem krivičnom postupku

Elmedin Karišik, vlasnik kompanije Plaza Group, i Seid Hadžibajrić, sina bivšeg načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića, predati su sarajevskom Tužilaštvu.

 

U Tužilaštvo Kantona Sarajevo sproveli su ih pripadnici MUP-a KS, a nakon ispitivanja i krim-obrade.

 

Njih dvojicu su, podsjećamo, jučer, nakon pretresa koje su službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo izveli na više lokacija, priveli sarajevski policajci u sklopu akcije Start II. Ova akccija je izvedena s ciljem dokumentovanja i rasvjetljavanja krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala.

 

Tokom pretresa, kako je ranije saopćeno, pronađeni su i izuzeti predmeti koji će biti korišteni u daljnjem krivičnom postupku.

 

Inače, Karišić i Seid Hadžibajrić se sumnjiče da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, davanje dara i drugih oblika koristi, te zloupotrebu ovlaštenja u privrednom poslovanju.

 

- Osobe lišene slobode su predate u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, a policijski službenici Sektora kriminalističke policije, pod nadzorom postupajućeg tužioca, nastavljaju rad na ovom predmetu, saopćeno je iz MUP-a KS.

 

Karišik i Seid Hadžibajrić su i ranije bili u pritvoru nakon akcije Start, a u sklopu koje je uhapšen i Ibrahim Hadžibajrić. 

 

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook