Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Bećirović poručio Dodiku: Teza o 'mirnom razlazu' predstavlja opasnu iluziju

Front28.03.24, 18:55h

 Bećirović poručio Dodiku: Teza o 'mirnom razlazu' predstavlja opasnu iluziju
- Dejtonski mirovni sporazum nije „švedski stol“ s kojeg čelnici bh. entiteta RS mogu uzimati šta žele. To je međunarodni sporazum koji se mora integralno i dosljedno provoditi - naveo je

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović poručio je povodom najnovijih antidejtonskih i antiustavnih poruka i radnji čelnika bh. entiteta RS sljedeće:

 

Skandalozne poruke predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o „mirnom razlazu“ i o „nepostojanju budućnosti Bosne i Hercegovine“ treba shvatiti kao prijetnju miru i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Dodik bi trebao znati da teza o „mirnom razlazu“ predstavlja opasnu iluziju. Bosna i Hercegovina ima sigurnu budućnost. Da budućnost Bosne i Hercegovine zavisi od Dodika i njemu sličnih političara naša država ne bi imala ni sadašnjost, ni budućnost. 

 

Christian Schmidt je legalni visoki predstavnik čije su nadležnosti i pravni status potvrđeni međunarodnim i nacionalnim pravom. Dejtonski mirovni sporazum nije „švedski stol“ s kojeg čelnici bh. entiteta RS mogu uzimati šta žele. To je međunarodni sporazum koji se mora integralno i dosljedno provoditi.

 

Najoštrije osuđujem neprimjerene napade predsjednika bh. entiteta RS na Sjedinjene Američke Države, Saveznu Republiku Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Navedene države, kao i brojne druge širom Evrope i svijeta, su dokazani prijatelji multietničke Bosne i Hercegovine i svih njenih građana i naroda. Ambasadori ovih država su istinski prijatelji Bosne i Hercegovine i ogromna većina građana naše države istinski cijeni njihov angažman.

 

Nažalost, čelnici bh. entiteta RS nastavljaju opasnim antidejtonskim radnjama ugrožavati mir, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Antidejtonsku i antiustavnu politiku razbijanja Bosne i Hercegovine predsjednik bh. entiteta RS više ne krije i otvoreno je zagovara. Stoga, jednom za sva vremena, čelnici bh. entiteta RS trebaju prestati obmanjivati domaću i međunarodnu javnost da visoki predstavnik krši suverenitet Bosne i Hercegovine. To je najobičnija neistina. Istina je da visoki predstavnik štiti mir, sigurnost i suverenitet Bosne i Hercegovine, a organi bh. entiteta RS direktno ugrožavaju mir i suverenitet Bosne i Hercegovine.


 
Kada je riječ o evropskom putu Bosne i Hercegovine, treba razobličiti jednu veliku iluziju i podvalu. Evropski put Bosne i Hercegovine ugrožava neodgovorna separatistička politika organa vlasti bh. entiteta RS. Taj put je nespojiv s antiustavnom i antievropskom politikom organa vlasti bh. entiteta RS, a ne s jasno utvrđenim međunarodnim mandatom i dužnostima visokog predstavnika. 


 
Nakon posjeta Milorada Dodika Bjelorusiji i Rusiji i njegovih poruka da je „Putin najveći humanista“, samo neinformirani ili zlonamjerni ne shvataju šta je njegov stvarni cilj. Suštinski cilj ove destruktivne politike nije samo ukidanje institucije visokog predstavnika, već i slabljenje uticaja EU i Zapada u Bosni i Hercegovini. 

 

Suverenitet države Bosne i Hercegovine jasno je definiran Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH. On neupitno pripada samo državi Bosni i Hercegovini. Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu. Jasno je propisano u članu 1.1. i 1.3. Ustava BiH da su entiteti pravno uspostavljeni kao dio unutrašnje strukture nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, koja je nastavila svoje postojanje prema međunarodnom pravu kao država sa izmijenjenom unutrašnjom strukturom. O tome, između ostalog, govori i preambula Ustava BiH u kojoj se precizno navodi: “Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom.” Dakle, samo država Bosna i Hercegovina ima suverenitet, a ne njeni entiteti. 

 

Također, skandalozne i neosnovane su poruke zvaničnika iz bh. entiteta RS koje govore o radikalizmu i ekstremizmu. Političari koji javno veličaju pravosnažno presuđene ratne zločince za genocid i zločine protiv čovječnosti nemaju pravo da govore o radikalizmu. Umjesto zamjene teza, oni trebaju početi poštivati presude sudova Ujedinjenih nacija.

 

 

(DEPO PORTAL/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook