SARAJEVO

Premijerno prikazan film 'Ostavljeni' Adisa Bakrača

Arhiva08.12.10, 13:32h

Film Adisa Bakrača "Ostavljeni", rađen prema scenariju Zlatka Topčića u Heft produkciji, sinoć je uz prigodnu svečanost u multipleks kinu Cinema City premijerno prikazan pred bh. publikom

ostavljeni-filmPremijeri su, pored brojnih glumaca, prisustvovale i mnoge istaknute osobe iz javnog i kulturnog života BiH te svijeta filma, kao i diplomatskog kora. Film, kao i njegovi akteri koji su se po okončanju projekcije poklonili publici, nagrađeni su bučnim aplauzom.

Priča prati život djece smještene u Domu za siročad u Sarajevu, njihove sudbine, te iskušenja  kojima su svakodnevno izložena. U fokusu je lik dječaka Alena koji je uvjeren da su mu roditelji u inostranstvu, ali nakon što saznaje da je plod silovanja i da mu majka živi u mjestašcu Nemili, kreće u potragu za njom.

Film je premijeru imao na festivalu u Karlovim Varima u takmičarskoj selekciji East of the West, dok je na Pula film festivalu mladi glumac Tony Grga koji tumači lik Alena osvojio Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu. Prikazan je na još nekoliko festivala.

Snimanje na lokacijama u Sarajevu i Pazariću te na Bjelašnici i planini Ivan započelo je 2007., najvećim dijelom je snimljen u 2008., a dijelom i u 2009. godini.

Pored Tonyja Grge, uloge su ostvarili Mira Furlan, Mirsad Tuka, Mirela Lambić, Zijah Sokolović, Dragan Marinković, Haris Burina, pokojni Žan Marolt, i mnogi drugi.

- Jako sam uzbuđen večeras, još uvijek nisam stigao da čujem utiske mojih prijatelja i da li je film ostavio dobar dojam na njih. Oduševljen sam premijerom na domaćem terenu, film su vidjeli svi članovi moje uže porodice i prijatelji. Mislim da sam dobro obavio svoj posao - kazao je Tony Grga novinarima po završetku projekcije.

Adis Bakrač je podsjetio da ekipa punih pet godina radi na filmu "Ostavljeni" te da su svi živjeli za noć kada će film pokazati pred domaćom publikom. Naglasio je da je sarajevska projekcija za njega istinska svjetska premijera, iako je ona formalno bila i ranije.

- Večeras smo jako sretni kako je film komunicirao s publikom i kako je prihvaćen. Jako sam zadovoljan. Teško je raditi komparaciju kada je u pitanju ovaj i drugi bh. filmovi, ali je sigurno jedna od značajnih razlika što u ovom ostvarenju glumi pedesetero djece. To projekt čini kompleksnijim, ali i daje draž nove energije koja unose djeca. Ona su dala sve od sebe da se ispriča jedna vrlo značajna priča - kazao je on.

Bakrač se nada da će svojom pričom ovaj film, kao jedan od najdirektnijih i najmasovnih sredstava  komunikacije s ljudima, uz plementine namjere koje ima jako puno uticati na ljude.

Za scenaristu Zlatka Topčića dugogodišnji se trud, po reakcijama publike, isplatio. On navodi da je prvu verziju scenarija napisao u ljeto 2002. godine, od kada je imao oko 50 verzija, te da je Bakrač napravio dobar posao, uglavnom ne odstupajući od scenarija i replika.

- Ova priča govori o posljedicama rata. Razgovarao sam s tom djecom i ženama koje su doživjele sudbinu silovanja, ali mene ovdje nisu zanimali ni biološka majka ni biološki otac. Mene zanima taj novi bezimeni narod - oko deset do petnaest hiljada djece koja su najviše rasuta po svijetu. Zanima me njihova sudbina, njihovo pravo na sreću i život, jer oni su u svemu neumiješani u tuđi grijeh. Oni su, naprosto, plod mržnje, a ne ljubavi - kazao je on.

Topčić je mišljenja da je vrlo teško bez pomoći države i društva izvesti tu djecu na pravi put. Stoga mu je želja da film prenosi optimističnu poruku za neko bolje sutra, jer je "dovoljno što se današnji život odvija u kolektivnoj depresiji i pesimizmu".

 Kino distribucija filma počet će 9. decembra u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Bihaću.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook