VIDEO/ Više od godinu dana torture

Vinicius se rasplakao na presici, zaplakao i novinar: 'Ne želim da crnci pate... Vrijeđaju me zbog boje moje kože'

Sport25.03.24, 18:33h

Vinicius se rasplakao na presici, zaplakao i novinar: 'Ne želim da crnci pate... Vrijeđaju me zbog boje moje kože'
Realov Brazilac više od godinu dana ima problema s rasizmom u Španjolskoj. Sve je eskaliralo u proljeće 2023. godine, kada su na Mestalli igrali Valencia i Real Madrid

 

 

Vinicius Junior (23) rasplakao se tijekom reprezentativne presice nakon pitanja o rasizmu: "Žao mi je, ali samo želim igrati nogomet, učiniti sve za klub i obitelj. Ne želim nikad vidjeti crnce kako pate". 


Realov Brazilac više od godinu dana ima problema s rasizmom u Španjolskoj. Sve je eskaliralo u proljeće 2023. godine, kada su na Mestalli igrali Valencia i Real Madrid.

 

"Vrijeđaju me zbog boje moje kože"


- Nikad nisam razmišljao o odlasku iz Španjolske jer bi to značilo da rasisti dobivaju ono što žele. Neću napustiti najbolji klub na svijetu. Ostat ću čvrst i jak jer me podržavaju predsjednik i klub. Verbalni rasizam se ne događa samo u Španjolskoj već i u cijelom svijetu. Svakim danom kad odem kući sam sve tužniji. Nitko me ne podržava.
Siguran sam da Španjolska nije rasistička zemlja, ali ima puno rasista i mnogi od njih su na stadionima. Moramo se promijeniti jer mnogi od njih ne znaju što je rasizam. Vrijeđaju me zbog boje moje kože i tako me tjeraju da igram loše. Mogu mi reći mnoge druge stvari, a ja im ništa neću odgovoriti. Nadam se da ću moći ići na terene i ne razmišljati o tome što bi se moglo dogoditi.


vinicius-junior-rasizam-x

 

Više od godinu dana traje tortura


Nakon Viniciusovog monologa, rasplakao se i novinar koji mu je postavio pitanje o rasizmu, prenosi Index.hr.

 

Podsjetimo, na prvenstvenom susretu Valencije i madridskog Reala, u kojem je domaćin slavio s 1:0, prvo su domaći huligani vrijeđali Viniciusa Juniora, ali je potom Brazilac dodatno rasplamsao atmosferu rugajući se domaćim navijačima. U samoj završnici Vinicius Junior je dobio crveni karton nakon što je udario suparničkog igrača.


Dan kasnije je brazilskog nogometaša podržao Gianni Infantino, predsjednik Međunarodne nogometne organizacije (FIFA), koji je ujedno osudio svaki oblik rasizma na nogometnim terenima. Ranije su ga već podržali Brazilac Ronaldo, Dani Carvajal, Federico Valverde, Reece James, Eduardo Camavinga, Eder Militao, Rodrygo, Neymar, Antonio Rudiger, Kylian Mbappe...


Vinicius je najčešća meta rasista


Brojni huligani drugih španjolskih prvoligaša također su ranije rasistički napadali brazilskog napadača. U Realu su zbivanja iz Valencije opisali kao "događaj iz mržnje". Španjolski nogometni savez je tijekom ponedjeljka osudio novi slučaj rasizma u tamošnjem nogometu te je priznao kako Španjolska ima problem u tom pogledu.


"Mi u Real Madridu oštro osuđujemo ono što se dogodilo u Valenciji. Vinicius Junior opet je, nažalost, bio meta rasističkih uvreda", naveli su iz Reala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook