video/ poslovna odiseja

Grčki kralj luksuza ušao u vlasništvo sarajevskog Granoffa: Ko je novi građevinski magnat na tržištu BiH?

Biznis Klub24.03.24, 18:24h

Grčki kralj luksuza ušao u vlasništvo sarajevskog Granoffa: Ko je novi građevinski magnat na tržištu BiH?
Suprugu Crnogorku upoznao je 2006. godine i od tada, posao je počeo da širi i van granica njegove matične zemlje

 

 

 

Međunarodna investicijska tvrtka Monterock International sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati) s fokusom na sektore ugostiteljstva te hrane i pića ušla je u vlasništvo preduzeća Granoff d.o.o. Sarajevo, saznaje Indikator.ba.


Monterock One Limited stekao je 25 posto udjela  u Granoff-u, tekstilnoj tvrtki sa vlastitom maloprodajom, i tako postao treći suvlasnik firme.


Prethodno je, u proljeće prošle godine sarajevski biznismen Emir Granov, većinski vlasnik Granoffa, omogućio ulazak u firmu društvu Greenmont d.o.o., iza koje stoji Mohammad Ibrahim Abdulrahman Alshaibani iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Greemont je tada stekao udio od 30 posto u Granoffu.


Nakon ulaska Monterocka, Granov ima 54,23 posto udjela u Granoffu, a Greenmontov udio pao je sa 30 posto na 20,77 posto.


Ulaskom firme Monterock International u vlasništvo Granoffa, a do kojeg je došlo početkom februara ove godine, nastavlja se vlasničko preplitanje Emira Granova sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Granov i njegovi partneri iz firmi Greenmont i Bellucci Investment Holding suvlasnici su firmi The Place, Crni vrh, Park Residence i Monti i realizuju velike nekretninske projekte u Sarajevu i okolini.


Granov je, kako je ranije pisao Indikator, prepustio 10-postotni udio u društvu Sunnyland koje upravlja istoimenim zabavnim parkom partnerskoj firmi Emirates d.o.o. Sarajevo u vlasništvu šeika Mohammeda al Qasimija, ali mu je pripao 20 postotni udio u preduzeću Monti Sarajevo sa sjedištem u Hadžićima, koje upravlja hotelom Monti na  Igmanu. Preostali udio od 80 posto ima preduzeće  Bellucci Investment Holding.


Preuzimajući 25 posto vlasništva u Granoff-u Monterock International faktički ulazi na tržište Bosne i Hercegovine.


Vlasnik Monterocka je Grk Petros Stathis, a njegova investiciona kompanija danas zapošljava 2.500 ljudi u 18 zemalja.


Njegova poslovna odiseja počela je u vrijeme obilježavanja stogodišnjice Olimpijskih igara u Atini 1996. i odvela ga do visina u svijetu turizma, hrane i pića. Bio je savjetnik ministra kulture i sporta uoči stogodišnjice učešća na Olimpijskim igrama u Atini 1996. godine. Otišao je iz politike, transformišući se, ne po prvi put, u građevinskog magnata. Nakon što je izgradio građevinski posao od nule, uzdigao ga je u javnost kroz IPO.


Ubrzo je investirao u brodarstvo, ali njegov olimpijski pohod ga je ostavio željnim da nastavi da igra ulogu u svijetu sporta. Ubrzo je preuzeo vlasništvo nad fudbalskim klubom AEK Athens – jednom od tri istorijska giganta grčkog sporta.


Suprugu Crnogorku upoznao je 2006. godine i od tada, posao je počeo da širi i van granica njegove matične zemlje.


Tamo je došao u kontakt sa japanskim fondom koji je bio zainteresovan za raspolaganje kolekcijom imovine, koja je između mnogih drugih stvari uključivala osam miliona kvadratnih metara u sjevernoj državi Njujork i dugoročni zakup za crnogorsko ostrvo Sveti Stefan.  Na Svetom Stefanu Stathis upravlja jednim od najsluksuznijih resorta svjetskog lanca Aman, a u njegovom portfelju u ovoj zemlji su Durmitor Hotel & Villas Montenegro i Universal Capital Bank, jedna od top tri crnogorske banke.


Sa holding kompanijom Alpha Dhabi Holding PJSC, jednom od najbrže rastućih investicijskih holding kompanija u UAE, stekao je udio u Nammos grupi sa atraktivnim lokacijama u Mykonosu i Dubaiju, dok je brend Aman proširio na Veneciju.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook