veliko razočarenje

Ukrajina preokretom na Bilinom Polju savladala BiH

Sport21.03.24, 22:50h

Ukrajina preokretom na Bilinom Polju savladala BiH
Nama ostaje još prijateljska utakmica protiv Izraela na Grbavici

 

 


Iako je bilo dobrog ritma, osjetilo se da i jedna i druga reprezentacija sa određenom dozom opreza igra, jer znaju da popravnog nakon ovoga meča nema i da je ono što se uradi večeras to u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo.

 

Naša reprezentacija je bila bliže pogotku u prvom poluvremenu, a odmahivanje glavom Serhiya Rebrova, selektora Ukrajinaca, nakon posljednjeg zvižduka Felixa Zwayera u prvom poluvremenu govori koliko je nezadovoljan razvojem situacije i da to nije ono šta je planirao i čemu se nadao na Bilinom polju.

 

Bosna i Hercegovina prvu priliku ima u sedmoj minuti nakon prekida. Odličan je to centaršut bio, Dennis Hadžikadunić nije vidio Edina Džeku iza sebe u boljoj situaciji, šutira daleko van okvira gola. Uzvraćaju Ukrajinci pokušajem Heorhiya Sudakova, tek toliko da se upiše šut. 

 

Na novu ozbiljniju šansu čekalo se do 36. minute, a onda opet Dennis Hadžikadunić. Odličan korner je izveo Haris Hajradinović, ali odbrana Ukrajinaca u posljednji čas reaguje. Dvije minute kasnije i najbolja šansa prvog poluvremena, a pripada našoj reprezentaciji. Nažalost, Edin Džeko i u napad pristigli Sead Kolašinac su zasmetali jedan drugom i propala je izgledna prilika. Do kraja poluvremena bilježimo još šut Amara Dedića, van okvira gola, pa se na poluvrijeme otišlo pri rezultatu 0:0. 

 

Samo što je krenulo drugo poluvrijeme pojavljuje se veća rupa u srcu naše odbrane, umalo da to iskoristi Mudryk i da sam krene ka Ibrahimu Šehiću, no prijem lopte mu nije bio najbolji, ona mu bježi, a Dennis Hadžikadunić to korist i klizećim startom u posljednji trenutak izbacuje loptu u korner.

 

Za svoju fenomenalnu partiju protiv napadača Ukrajine Dennis Hadžikadunić se nagradio u 57. minuti utakmice. Bio je to korner za našu reprezentaciju, odbrana Ukrajine smušeno reaguje na jednu "ničiju loptu", ona se odbija do Amara Dedića koji je oštro po zemlji vraća u kazneni prostor, a Dennis Hadžikadunić postavlja nogu na pravo mjesto, skreće loptu u gol i nastaje eksplozija oduševljenja na Bilino polju.

 


Zmajevi u nastavku meča znaju čuvati stečenu prednost. Nastavili su da igraju kompaktno, borbeno, Ukrajinci gotovo da nam nisu zaprijetili, a veće probleme su pravile povrede, pa tako Savo Milošević prvo mora iz igre da izvede asistenta kod gola Amara Dedića, a onda u 81. minuti i Anela Ahmedhodžića. Za sve to vrijeme od pogotka, pa do 81. minute Ukrajinci nisu napravili gotovo ništa, tek jedan pokušaj Mudryka sa nekih 25 metara, lopta je nezgodno odskočila ispred Šehića, ali naš čuvar mreže budno interveniše.

 

U 81. minuti na teren ide i Miralem Pjanić i odmah u prvom kontaktu sa loptom poslije slobodnog udarca na spavanju hvata ukrajinsku odbranu, dodaje do Ermedina Demirovića koji se ubacio, ali ne uspjeva i da savlada Lunina.

 

Bila je Bosna i Hercegovina apsolutno bolji rival 85 minuta na terenu, a onda crna rupa i dva prilično jeftino primljena pogotka. Prvo puca odbrana na lijevoj strani, Eldar Ćivić prilično kasni da zatvori Konoplyu, ovaj asistira u sredinu za Romana Yaremchuka, Sead Kolašinac ne uspjeva da to zatvori i fudbaler Valencije pogađa za 1:1.

 

Nismo se oporavili ni od tog šoka, a uslijedio je novi, koji je praktično bio i nokaut. Roman Yaremchuk je sada asistent, a Artem Dovbyk, koji je bio potpuno neprimjetan noćas pojavljuje se i pogađa za 2:1 i preokret Ukrajinaca.

 

Bio je to i konačan rezultat, Bosna i Hercegovina još jednom staje u baražu, a Ukrajina ide u finale baraža gdje će igrati protiv Islanda. Nama ostaje još prijateljska utakmica protiv Izraela na Grbavici.

 

 

(Sport1/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook