VIDEO/ NIČIJA I SVAČIJA IMOVINA

'Izigrani' kupci 30 apartmana Feroelektra u Neumu: Platili više od tri miliona KM, a onda ih je dočekao užas...

Biznis Klub20.03.24, 18:30h

'Izigrani' kupci 30 apartmana Feroelektra u Neumu: Platili više od tri miliona KM, a onda ih je dočekao užas...
Dragan Jurković, načelnik ovog primorskog gradića, osporava prodaju odmarališta, tvrdeći da na osnovu propisa Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB) ono pripada Ugostiteljsko-turističkom poduzeću „Odmaralište Neum”, osnovanom 1994. godine. S druge strane, preduzeće „Feroelektro” se smatra vlasnikom nekretnine... I tu počinje noćna mora bez kraja

 

 


Izvor: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)
Piše: Dženita Lutvić


Dotrajalo radničko odmaralište na obali Jadrana u Neumu, koje je izgradio nekadašnji privredni gigant „Feroelektro”, godinama je plijenilo pažnju investitora zbog atraktivne lokacije. Izgradnja hotela na ovom mjestu bila je u planu i Općine Neum i ovog preduzeća, ali apartmane koje tek ulica dijeli od gradske plaže je 2021. godine kupilo 19 građana Bosne i Hercegovine (BiH).


Kupci su 30 nekretnina na licitaciji na Općinskom sudu u Čapljini platili više od tri miliona KM. Nadali su se zaradi od iznajmljivanja tokom turističke sezone, ali umjesto toga dočekala ih je dugogodišnja borba sa Općinom Neum u vezi sa vlasništvom nad vrijednim nekretninama. Općina im ne dozvoljava da ih koriste, da plate porez i da se uknjiže kao njihovi vlasnici.


- Ako sam ja uložilo u nešto pare, ja želim te pare da izvučem. Hoću da platim porez, hoću sve pošteno - kaže Fadil Spahić iz Sarajeva, jedan od sedam kupaca koji su razgovarali sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).


Međutim, Dragan Jurković, načelnik ovog primorskog gradića, osporava prodaju odmarališta, tvrdeći da na osnovu propisa Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB) ono pripada Ugostiteljsko-turističkom poduzeću „Odmaralište Neum”, osnovanom 1994. godine. S druge strane, preduzeće „Feroelektro” se smatra vlasnikom nekretnine.

 

apartmani-feroelektro-neum-cin


Novinari CIN-a otkrivaju da pravo vlasništva nad objektom nemaju ni jedni ni drugi, već Federacija BiH. Prilikom prijave imovine u postupku privatizacije „Feroelektro” je bio u obavezi isknjižiti ovaj objekat sa preduzeća, dok „Odmaralište Neum” nije ispunilo zakonske uslove za upis vlasništva. Odmaralište je, stoga, shodno zakonima iz oblasti privatizacije, trebalo postati državno.


Federalne vlasti su po okončanju rata prepustile Uredu visokog predstavnika za BiH (OHR) da se izjasni u vezi sa pitanjem dvojno iskazane imovine u preduzećima, što OHR nikada nije uradio. Stoga je „Feroelektro“ d.d. Sarajevo neosnovano ostalo upisano u zemljišnim knjigama kao vlasnik odmarališta. To je bio osnov za Općinski sud u Čapljini da se na inicijativu radnika upusti u prodaju nekretnina radi namirenja plata i doprinosa koje im ovo preduzeće duguje.


Vlasti u FBiH nisu poduzele ništa da riješe nastali problem, a nadležni ministar trgovine Amir Hasičević je novinarima rekao da je nastala situacija u Neumu „totalni haos“:

 

- Pitanje je da li je bilo zakonskog osnova. Ukoliko nešto i nije vlasništvo ‘Feroelektra’, kako se neko mogao uopšte naplatiti iz toga na ime obaveza ‘Feroelektra’?


No, kupce jedino zanima kako steći vlasništvo nad nekretninama koje im je Sud prodao.


- To Herceg-Bosna, to mene ne interesuje. Ja sam u Bosni i Hercegovini. Mene interesuje ono šta sam ja kupio - rekao je kupac Spahić.

 


Bitka za radničke kvadrate


Nasuprot gradskoj plaži u Neumu višespratna zgrada sa desetinama apartmana je od 1969. godine bila u vlasništvu nekada uspješnog državnog preduzeća „Feroelektro“ d.d. Sarajevo koje se bavilo unutrašnjom i vanjskom trgovinom.


- Mi smo donedavno imali 35 apartmana, četiri poslovna prostora i 2.000 kvadrata građevinskog zemljišta koje je po Regulacionom planu predviđeno za hotel - kaže Mirsad Jašarević, bivši v.d. direktora “Feroelektra”.


Priča o investiranju je propala zbog dugovanja preduzeća prema bivšim radnicima i zbog toga je odmaralište završilo na sudskoj prodaji 2021. godine. No, ispostavit će se da ova prodaja nije samo na štetu radnika, već i novih kupaca odmarališta i države.


Bitka za radničke kvadrate u Neumu vodi se još od 90-ih godina. Odmaralište je tada pokušalo preuzeti Ugostiteljsko-turističko poduzeće „Odmaralište Neum”. Ovo preduzeće je sredinom 90-ih osnovala grupa radnika „Feroelektra” iz Hercegovine koji su izgubili vezu sa matičnim preduzećem u Sarajevu zbog ratnih zbivanja. Novo preduzeće su formirali na osnovu Uredbe o privremenom organiziranju poslovanja gospodarskih subjekata i organizacijskih oblika pravnih osoba na teritoriji HRHB-a.


- Znači, kada je registrirano poduzeće, tada su važili ti zakoni - rekao je načelnik Neuma, Dragan Jurković.


Ova uredba je omogućila uposlenicima da formiraju nova društva koja će preuzeti imovinu matičnih preduzeća na teritoriji tadašnje Herceg-Bosne. Nijedan drugi propis nije predviđao ovakvo oduzimanje imovine.


- Pravni osnov je bilo ratno stanje - rekao je Fikret Talić, pomoćnik direktora za prodaju u Agenciji za privatizaciju FBiH.


Tako je „Odmaralište Neum” u svoj osnivački kapital uvrstilo nekretninu, ali u zemljišnim knjigama nisu upisali vlasništvo.


Nastavak teksta čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook