O čemu se radi

Youtube uvodi novo pravilo, oni koji ga ne budu poštovali mogli bi snositi posljedice

Tehno19.03.24, 16:20h

Youtube uvodi novo pravilo, oni koji ga ne budu poštovali mogli bi snositi posljedice
Kreatori su dužni označiti videozapise u kojima su stvarna lica zamijenjena drugim licima ili se koristi sintetički generirani glas osoba

 

 

U posljednje vrijeme primjećujemo sve više AI alata koji su sposobni generirati impresivne fotografije i videozapise samo na temelju tekstualnih upisa. Takav sadržaj može izgledati vrlo realno, često teško razlikujući stvarno od umjetno stvorenog. Ova tehnologija otvara prostor za različite manipulacije, laži i potencijalne zloupotrebe.

 

Kako bi se spriječile moguće zloupotrebe na platformi YouTube, Google je uveo nova pravila za kreatore sadržaja. Prema tim pravilima, sadržaj koji je generiran pomoću AI-a trebao bi biti jasno označen unutar videa posebnom oznakom. Ova inicijativa najavljena je prošle godine, a sada je krenula u praksu.

 

Kreatori su dužni označiti videozapise u kojima su stvarna lica zamijenjena drugim licima ili se koristi sintetički generirani glas osoba. Ovo se posebno odnosi na deepfake fotografije i videozapise, koji su rezultat tehnologije, a ne stvarne situacije. Oznaka je također potrebna ako se koriste i mijenjaju slike i videozapisi stvarnih događaja ili mjesta, kako bi se izbjegla potencijalna zabluda gledatelja.

 

Naravno, neće se za sav umjetno generirani sadržaj zahtijevati oznaka. To se odnosi na "očito nerealističan sadržaj", kao i na specijalne efekte koji su korišteni radi vizualnih poboljšanja, poput pozadinskog zamućenja ili filtara.

 

Kreatorima koji ne označe svoj sadržaj prijeti mogućnost uklanjanja videa i suspenzija iz partnerskog programa YouTubea. Oznaka promijenjenog i sintetičkog sadržaja uskoro će biti dostupna na različitim platformama, a prvo se očekuje na YouTubeovoj mobilnoj aplikaciji.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook