VIDEO/ ALARMANTNO

RTV FBiH svaki dan ostaje bez 45.000 KM: Zbog bojkota menadžmenta BHRT-a javni servisi bilježe enormne gubitke

Mediji07.02.24, 15:27h

RTV FBiH svaki dan ostaje bez 45.000 KM: Zbog bojkota menadžmenta BHRT-a javni servisi bilježe enormne gubitke
Trideset osam dana je kako dva javna emitera sa sjedištem u Sarajevu zahvaljujući bojkotu menadžmenta BHRT-a i Upravnog odbora nemaju redovan priliv sredstava putem naplate RTV takse, a tako umjesto pozitivnog poslovanja ostvaruju enormne gubitke

 

 


Pozitivno poslovanje je važno za svaku kompaniju - bila privatna ili državna. U slučaju javnih emitera ono podrazumijeva redonu isplatu svih naknada uposlenicima, ali i državnih dadžbina, unapređenje programskih sadržaja na osnovu planskih strateških interesa bez gubitaka i s osiguranjem finansija koje će ostvariti dodatnu vrijednost, a ne prouzrokovati dubiozu u poslovanju.


Trideset osam dana je kako dva javna emitera sa sjedištem u Sarajevu zahvaljujući bojkotu menadžmenta BHRT-a i Upravnog odbora nemaju redovan priliv sredstava putem naplate RTV takse, a tako umjesto pozitivnog poslovanja ostvaruju enormne gubitke.


Zbog nepotpisivanja Aneksa ugovora s Elektroprivredom BiH, koji je generalni direktor RTV Federacije potpisao prije skoro tri mjeseca, a Belmin Karamehmedović, direktor BHRT-a, odbija potpisati, ukupni dnevni gubitak javnih emitera je 90.000 maraka. Preciznijom računicom, svaki dan RTV Federacije gubi oko 45.000. Ilustracije radi, svaki dan biva izgubljena vrijednost mjesečnog toplog obroka za sve uposlenike.


Poslovna politika koja vodi u propast i agoniju oba javna emitera nejasna je, kao i sinoćnji potpis u najavi dnevnika kolega sa BHRT-a da su radnici bez zdravstvenog i penzionog devet godina. Podatak koji direktno proziva i ogoljava menadžerstvo njihovog direktora koji je obeščastio sva prava radnika državnog emitera, a sada prijeti da dovede u istu ravan i uposlenike RTV Federacije.


- Prije svega, znamo da nam javni emiteri trebaju. To je nešto što se podrazumjeva, čak i da nije obaveza prema Evropskoj uniji. Svaka normalna država ima javne emitere i bilo bi logično da osim kvaliteta programa bitna stvar je korištenje novca, odnosno, efikasno upravljanje. Tako da je s ekonomskog aspekta i nehvatljivo i definitivno štetno da se dozvoljava situacija u kojoj se dopuštaju gubici, u kojoj se propušta ostvarivanje prihoda koje se po zakonu ima pravo i time dovodi u rizik samo postojanje i djelovanje emitera i zaposleni radnici i, generalno, nanosi ukupna ekonomska šteta - ističe ekonomski analitičar Igor Gavran.


A šteta emiterima već je nanesena. Dva mjeseca taksa nije naplaćena. Procjene govore da je ukupna izgubljena cifra blizu pet miliona maraka - skoro po dva i po miliona maraka. Kada se ima u vidu da RTV Federacije BHRT-u redovno plaća kiriju, te produkcijske usluge, BHRT je izgubio blizu tri miliona maraka dobiti. RTV Federacije BiH, zahvaljujući menadžmentu BHRT-a, koji očito smije to da radi, jer po svemu sudeći ima političku podršku, na gubitku je - ni kriva ni dužna - dva i po miliona maraka.


- Glavni krivci za to su osnivači i vlasnici emitera koji ne poštuju struku u vezi s upravljanjem i rukovođenjem takvim institucijama. Zato bi oni koji su osnivači trebali naći adekvatna rješenja što prije, jer ovako je pogibeljno ne samo za emitere nego i za stanovništvo, gledatelje i za samu državu Bosnu i Hercegovinu - upozorava ekonomski analitičar Željko Šain.


- S obzirom na to da vlast tu postavlja i nadzorni odbor i hoće da će pita za kadrove, onda treba isto tako i da se pobrine da su prihodi redovni i da se taksa redovno naplaćuje. Njihova je odgovornost što toga nema. Nije do Federalne televizije nego do onih koji postavljaju kadrove i hoće da se pitaju, a hoće i da gostuju kad im zatreba. Sad će lokalni izbori pa ne znam kod koga će gostovati, gdje će ići. Nema prava bez obaveza, red je jednom da se sjete i da postoje obaveze - poručuje ekonomski stručnjak Svetlana Cenić.


Obećanje vlasti, tačnije Trojke, nakon sastanka u Laktašima da će BHRT pomoći iz sredstava RAK-a s četiri miliona maraka dobar je potez i hvale vrijedan, ali kako će Trojka javnosti objasniti da pomaže državnog emitera da opstane s četiri miliona maraka, a koji se odbijanjem direktora da barem privremeno način prikupljanja takse ostane kao prijašnji, odrekao tri miliona maraka dobiti. Prostom računicom i ako država uplati BHRT-u četiri miliona, on je, zapravo, na dobitku umjesto sedam miliona samo milion maraka. Zašto se to toleriše?


Nadležni državni ministar za saobraćaj i komunikacije Edin Forto, iako je najavio sigurnu evropsko-reformsku prioritetnu stabilizaciju poslovanja državnog emitera, ako ovako bude nastavljeno - bit će, nažalost, upamćen po urušavanju poslovno stabilnog i državotvornog emitera Federacije, a ne spašavanju državnog.


Spas je u potpisivanju ugovora s Elektroprivredom BiH na najmanje šest mjeseci, što će otvoriti prostora za sve aktere u ovoj priči da finansijski rasterećeni, a u cilju opstanka dva javna emitera sa sjedištem u Sarajevu, riješe dugoročno problem. Svako drugo rješenje vodi ka većoj dubiozi i propasti. - navodi se u prilogu FTV, koji možete pogledati ovdje

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook