NEDŽAD S. HADŽIMUSIĆ/ 'quid pro quo'

Ko (ni)je ponizio BiH: Upućeni bh. prijatelji dobro su razumjeli 'ekstravagantnu' gestu Plenkovića...


26.01.24, 18:28h

 

 

Shodno komentaru akademika Esada Durakovića "Politički užas: Plenković umjesto u Predsjedništvo države odlazi u posjetu reisu-l-ulemi! Dvostruka, gruba greška!", objavljenom na DEPO Portalu, bivši bh. diplomata i analitičar Nedžad S. Hadžimusić nadovezuje se kratkim osvrtom na, kako kaže, 'ekstravagantnu' gestu hrvatskog premijera tokom nedavne posjete Bosni i Hercegovini...


Idu zaslužene čestitke domaćinima i gostima za dobar tajming i sadržaj svestrano korisne posjete TeamEuropa (Ursula VDL, Andrej Planković i Mark Rutte) Sarajevu 22/23 januara ove godine. 


Upućeni prijatelji BiH dobro su razumjeli i 'ekstravagantnu' gestu hrvatskog premijera glede dijela protokola posjete koju je sam inicirao u konstruktivnom maniru političkog lidera koji uživa zavidan prestiž u političkom Briselu. To se u ozbiljnoj diplomaciji i šire zove quid pro quo


Jer, Andrej Plenković nije samo ispoštovao notorni 'selfinflicted embargo' političkog Zagreba na službeno komuniciranje sa Željkom Komšićem, tzv. hrvatskim članom Predsjedništva BiH, izabranom suprotno volji hrvatskog naroda u BiH. 


Usput, hrvatski premijer je na konferenciji za medije u Sarajevu podsjetio na nesretne urbi et orbi poruke aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH glede 'ne-prijateljskih aspiracija susjedne Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini', ponovljene u pogrešno vrijeme i na pogrešnom mjestu - u plenumu GS UN 2023.godine(!?). 


P.S.

Državu BiH ponizio je Komšić, a ne Plenković

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook