ekonomičan trik

Zbog ove greške mašina za veš troši dvostruko više struje, evo kako ćete uštediti

Auto & Dom18.01.24, 17:55h

Zbog ove greške mašina za veš troši dvostruko više struje, evo kako ćete uštediti
Stručnjakinja je dodala da je najpametnije da prašak izmjerite, a ne da ga ulijevate direktno u perilicu jer ćete samo tako sa sigurnošću znati koliko ste stavili

 

 


Iako na svakoj kutiji deterdženta imate preporuku koliko je potrebno dodati za jedan ciklus pranja, većina proizvođača u tome pretjeruje kako biste trošili više proizvoda i češće ga kupovali.
 

Naime, osim što će višak deterdženta na odjeći ostaviti bijele mrlje, višak praška će vam i začepiti odvode, zbog čega će perilica rublja trošiti i dvostruko više struje za pranje, prenosi Večernji list.


“Prije svega, važno je naglasiti da više deterdženta ne znači i čišće rublje, iako većina tako misli pa ljudi zato neumjereno ulijevaju prašak, a tako zapravo samo oštećuju i rublje i mašinu”, kaže Mary Gagliardi, stručnjakinja za rublje u jednoj tvornici tkanine.


“Za dobro pranje ključna su tri elementa: temperatura vode, centrifuga i kombinacija deterdženta i omekšivača. Tek kada su ta tri elementa optimizirana, rublje će zaista biti čisto”, objašnjava.


Savjetuje da je važno odabrati najvišu moguću temperaturu pranja jer viša temperatura znači i čišće rublje.


“Izaberite program s dužim i dodatnim ispiranjem. Što se deterdženta tiče, važno je da je kvalitetan. Moguće je da u uputstvima piše da treba koristiti više deterdženta nego što je potrebno. To ćete znati ako se rublje jako pjeni još u ciklusu pranja. U tom slučaju pokušajte na ambalaži pronaći najmanju moguću preporučenu količinu deterdženta. Ako nije navedeno, jednostavno smanjujte količinu dok ne nađete idealnu mjeru”, savjetuje Gagliardi.


Stručnjakinja je dodala da je najpametnije da prašak izmjerite, a ne da ga ulijevate direktno u perilicu jer ćete samo tako sa sigurnošću znati koliko ste stavili.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook