VIDEO/ PREMIJERA U ISTANBULU 23. OKTOBRA

Istorijski spektakl 'Ataturk' pred publikom: Čak pet glumaca sarajevske agencije 'Zona' igra u filmu i tv seriji

Kultura22.10.23, 09:08h

Istorijski spektakl 'Ataturk' pred publikom: Čak pet glumaca sarajevske agencije 'Zona' igra u filmu i tv seriji
U ovom velikom filmskom projektu, uz turske zvijezde, značajne uloge igra i nekoliko poznatih imena sa ovih prostora, a čak pet glumaca sarajevske casting agencije "Zona": Lidija Kordić, Predrag Bjelac, Izudin Bajrović, Tarik Filipović te John James

 

 

 

Istorijski spektakl "Ataturk", film iz dva dijela i tv serija, narednih dana stižu pred tursku publiku. Gala premijera prvog dijela ovog filmskog spektakla bit će u Istanbulu, u ponedjeljak, 23. oktobra, dok prikazivanje serijala, čija se prva sezona sastoji od šest epizoda, počinje od 3. novembra.


Reditelj filma o Mustafi Kemalu Ataturku, čuvenom turskom vojnom zapovjedniku, narodnom vođi i utemeljitelju Republike Turske te njenom prvom predsjedniku, je Mehmet Ada Oztekin, dok glavnu ulogu igra sjajni turski glumac Aras Bulut Iynemli.


U ovom velikom filmskom projektu, uz turske zvijezde, značajne uloge igra i nekoliko poznatih imena sa ovih prostora, a čak pet glumaca sarajevske casting agencije "Zona": Lidija Kordić, Predrag Bjelac, Izudin Bajrović, Tarik Filipović te John James.     
 

- Kada sam dobila upit za casting za film i TV seriju "Ataturk", bila sam skeptična zbog jezika. Glumci su trebali snimati casting na turskom i bugarskom. Bugarski i nekako, ali turski je zaista težak i naši glumci ga teško savladaju... Ipak, mnogo mladih glumica uhvatilo se ukoštac, ali jedan casting bio je poseban. Kada sam dobila Lidijin, morala sam joj odmah odgovoriti da je izvrstan ne dvojeći nimalo da će isto misliti i casting direktorica i reditelj. I uistinu, tako je i bilo - kaže Anila Gajević, direktorica agencije "Zona" koja će se u ponedjeljak Lidiji Kordić pridružiti na premijeri u Istanbulu  

 

lidija-kordic


Lidija Kordić je mlada crnogorska glumica, rodom iz Kotora, a glumu je završila na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Publika je imala prilike gledati u filmovima "Sin", "Pun mjesec", "U tvojim rukama" te seriji "Močavara".


Aras Bulut Iynemli pripremao se za ulogu Ataturka tako što je proučavao arapski, persijski, njemački i francuski, čitao je istorijske knjige i gledao dokumentarne filmove, pokušavajući da što dublje razumije svoj lik.

 


- Trudim se da budem dostojan i dajem sve od sebe. Čak i kada pričam, oči mi se pune suzama. Kada mi je prvi put došao ovaj prijedlog projekta, bio sam veoma počastvovan - izjavio je glumac tokom snimanja.


Arasa je domaća publika upamtila kao Metea u hit seriji "Kad lišće pada", nakon čega je zaigrao i u "Sulejmanu Veličanstvenom", zatim u "Insajderu" i na kraju u "Jami".

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!