FOTO/DETALJI JUČERAŠNJEG HAPŠENJA ISPRED SLOGE

Senad Kobilić reketario organizatore koncerta Tonyja Cetinskog?

Arhiva02.12.10, 12:36h

Pripadnici FMUP-a juče oko 13 sati su hapsili Senada Kobilića i Nermina Ćehaju zbog sumnje da su se bavili reketarenjem. Federalci su Kobilića i Ćehaju uhapsili u sarajevskom klubu Cinemas (nekadašnjoj Slogi), koji se nalazi preko puta zgrade FMUP-a u Sarajevu, u trenutku kada su preuzeli novac od oštećenog

akcija-sloga2Prema riječima vlasnika ovog ugostiteljskog objekta, u klub je ušao jedan mladić i naručio piće, a ubrzo za njim su ušle još dvije osobe i sjele za isti stol. Nakon nekoliko minuta, upali su policajci u civilu, koji su ih uhapsili i izveli napolje.

Pred klubom je policija prislonila uz zid privedene. Policija je, prilikom pretresa Ćehaje, pronašla izvjesnu sumu novca, dok kod Kobilića, kao ni u njegovom BMW-u, ništa nije nađeno. Inače, Kobilić je odmah pozvao advokata Rusmira Karkina, koji je bio u njegovoj pratnji i kada je sproveden u FMUP.

Nezvanično se moglo saznati da se radi o iznudi i reketarenju nekoliko osoba koje se, navodno, bave organizacijom koncerta. Kobilić je, navodno, na sebe preuzeo obavezu da namiri dug koji iznosi oko 300 maraka. Međutim, taj dug je uz lihvarske kamate narastao na oko 5.000 KM. Kobilić i njegov pratilac juče su vjerovatno došli po nekoliko hiljada KM, što predstavlja prvu ratu duga. Prema nepotvrđenim informacijama, Kobilić je, navodno, reketirao i iznuđivao novac od osoba koje se bave organizacijom koncerta Tonija Cetinskog, koji će 4. decembra biti održan u Zetri, piše Oslobođenje.

Međutim, Rajko Bogdanović, direktor firme Art zone, koja se bavi organizacijom ovog koncerta, tvrdi da nije upoznat s ovim događajem.

Senad Kobilić, rodom iz Bosanske Gradiške, kojeg se njegove bivše komšije iz tog grada sjećaju kao karataša i nosioca crnog pojasa, prije dvije godine je hapšen zbog sumnje da je 2006. bio povezan sa krađom 37 kilograma platine iz sefa preduzeća hemijske industrije Azot kod Goražda. Međutim, pušten je zbog nedostatka dokaza.

Iste godine Kobilić je u Sudu BiH pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zbog pokušaja prevare Petra Čorluke, vlasnika firme Prodex iz Gruda, kojem se predstavio kao službenik Interpola, te nudio pomoć u vezi sa nepostojećom istragom poslovanja njegovog preduzeća.

Tokom 2005. Kobilić je oslobođen optužbi za umiješanost u eksploziju koja se desila 30. decembra 2003. godine u potkrovnom stanu u sarajevskom naselju Hrasno (stan je bio vlasništvo firme čiji je suvlasnik bio Zijad Turković) u kojoj su teško povrijeđeni Antun Grladinović (koji je kasnije i preminuo) i Bakir Ibrahimović.

Istovremeno, Kobilić je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Pored toga, posljednjih nekoliko godina nepoznate osobe u dva navrata su dizale u vazduh Kobilićeve automobile, koji su bili parkirani ispred njegove kuće u naselju Pofalići.

(Oslobođenje/DEPO/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook