CURENJE INFORMACIJA U SLUČAJU 'DODIK I OSTALI'

Avaz tvrdi - napad na naš medij: Šta istražuje Tužilaštvo? Hoće li SIPA zbog Dodika hapsiti novinare Avaza?!

Mediji21.08.23, 18:48h

Avaz tvrdi - napad na naš medij: Šta istražuje Tužilaštvo? Hoće li SIPA zbog Dodika hapsiti novinare Avaza?!
Objavljivanje podataka koji nisu pod oznakom tajnosti nije krivično djelo i u ovom slučaju informacije koje je Avaz objavio predstavljaju obični sudski akt, navodi se u tekstu ovog medija

 

 

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić podnio je Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a prijavu protiv N.N. tužilaca i N.N. sudija zbog neovlaštenog objavljivanja dopisa Suda BiH u vezi s optužnicom Tužilaštva BiH u slučaju “Milorad Dodik i drugi”.


U tekstu koji o tome objavljuje Avaz podsjeća se da je „Dnevni avaz“ danas objavio da je Sud BiH vratio na doradu Tužilaštvu BiH optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v. d. direktora “Službenog glasnika RS” Miloša Lukića.


Dalje se navodi:


Optužnica je vraćena, kako je navela sutkinja, jer tri tužioca uopće nisu detaljno opisala koje je krivično djelo počinio predsjednik RS i direktor “Službenog glasnika RS”.


Odmah po objavi ove informacije naš list je postao meta napada Milorada Dodika i njegovih političkih pratilja, a Tužilaštvo i Sud pokušaja političkih pritisaka. Pitanje je i hoće li SIPA prema naredbi Tužilaštva hapsiti i novinare "Avaza" jer izvještavaju o optužnici protiv predsjednika RS, što je u interesu javnosti...


Tako je Dodikova prva pratilja Željka Cvijanović, trenutno na poziciji člana Predsjedništva BiH, optužnicu nazvala političkim progonom neistomišljenika.


- Kako je moguće da mediji prije dobijaju informacije nego strane u određenim slučajevima? To govori o kredibilitetu tih institucija - navela je Cvijanović.


I sam Dodik je prokomentirao podizanje optužnice, kazavši da Sud nije mogao potvrditi “nešto što je sklepano nabrzinu”.


- Obaviješten sam jutros kad sam se probudio da je optužnica vraćena, ne znam razloge niti me zanimaju. Naravno da me pogađa, ali to pokazuje koliko je to bilo nabrzinu sklepano i poslano, da čak ni sudija nije mogao da je potvrdi, pa je vratio - poručio je Dodik.


Očito da su pritisci urodili plodom, pa je Kajganić hitro naredio istragu o curenju ovih podataka protiv N. N. lica, piše Avaz.


Ipak, možda je u ovom slučaju važnije da se odgovori na pitanje zašto se optužnice uopće šalju nepotpune i neprecizne. Da li su u pitanju samo neprofesionalizam ili, ne daj Bože, namjera da se hinjenjem nešto radi na sankcioniranju udara na ustavni poredak države istovremeno sve čini da optužbe padnu u startu, nakon što je Dodik prethodno godinama nekažnjeno kršio Ustav i zakone ove države?


Nadamo se da to nije posrijedi i da će Tužilaštvo BiH i Kajganić pokazati, uprkos kritikama i pritiscima, da su spremni časno, objektivno i profesionalno raditi svoj posao i iskreno štititi ustavni i pravni poredak Bosne i Hercegovine.


A Avaz, kao i svaki medij u ovoj zemlji, ima pravo izvještavati javnost o svim činjenicama koje su bitne i u skladu s tim štititi svoje izvore.


Objavljivanje podataka koji nisu pod oznakom tajnosti nije krivično djelo i u ovom slučaju informacije koje je Avaz objavio predstavljaju obični sudski akt, navodi se u tekstu ovog medija.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još